Decizia vine după ce ministrul Finanţelor a solicitat premierului revocarea lui Ionuţ Mişa de la şefia instituţiei.

Desemnarea Mihaelei Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilită după evaluarea mai multor propuneri făcute de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat Guvernul, într-un comunicat.

Mihaela Triculescu este de profesie economist, iar în ultimii trei ani a fost practician în insolvență, asigurând managementul procedurii de insolvență pentru mai multe companii. 

Noul președinte ANAF este licențiat în economie și absolvent al studiilor de master disciplina ”Analiză diagnostic și evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice.

Decizia de numire intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Anterior, ministrul Finanțelor a declarat că ANAF are nevoie de schimbarea radicală a comportamentului său în economie.

"Anul 2019 este un an cu foarte multe provocări, în special în zona economică, iar ANAF, aşa cum am spus de multe ori şi aşa cum au spus şi alţi miniştri de Finanţe de-a lungul timpului, ANAF, ca principală, poate, instituţie publică din România, trebuie să-şi schimbe radical comportamentul în economie. În primul rând, schimbarea mentalităţii. Trebuie să demonstreze că are un tratament corect, echitabil şi onest faţă de contribuabil, fie persoană fizică, fie juridică", a arătat Teodorovici.

El s-a referit şi la faptul că există sume foarte importante care pot fi aduse la buget prin eficientizarea ANAF.

"Sunt câteva elemente esenţiale pe care ANAF în 2019 trebuie să le parcurgă, să le îndeplinească. Vorbim de o reformare a întregii administrări fiscale, vorbim de informatizarea sistemului, cu o lacună de foarte mulţi ani şi cu o soluţie care se încearcă de foarte mulţi ani. Ne propunem ca în 2019 aceste lucruri să se şi întâmple. Este nevoie de simplificarea modului în care ANAF acţionează în piaţă, în relaţia cu contribuabilul, o colectare mai bună în zona de TVA şi sunt multe astfel de zone în ceea ce înseamnă obiectul de activitate al ANAF, unde lucrurile trebuie schimbate. Sunt sume foarte importante care pot fi aduse la bugetul de stat printr-un mod mai eficient de lucru al ANAF-ului", a susţinut ministrul Finanţelor.

El a adăugat că este foarte important ca ANAF să demonstreze că este un partener onest şi echitabil în relaţia cu mediul de afaceri şi, de asemenea, că este foarte important ca resursele alocate la nivelul ANAF să producă un randament cât mai ridicat.

"Am înaintat doamnei prim-ministru astăzi propunerea de înlocuire, de fapt de numire în funcţia de preşedinte al ANAF, iar doamna prim-ministru va analiza şi va decide desigur în consecinţă şi sperăm să fie o decizie luată cât mai rapid, să fie publicată în Monitorul Oficial", a mai spus Teodorovici, fără a preciza pe cine a propus în locul lui Ionuţ Mişa.

Ministrul a subliniat că 2019 va fi un an intens de acţiuni ale statului în viaţa economică, în sensul bun.

"Această instituţie avea nevoie de o altă conducere. Este o instituţie-cheie în economia României şi a oricărei ţări şi, în consecinţă, am acţionat aşa cum am spus mai devreme", a încheiat el.

Teodorovici a mai spus că informaţiile legate de buget vor fi discutat într-o conferinţă în perioada următoare.

În luna aprilie a anului trecut, Teodorovici l-a atenţionat pe Mişa că va trebui să respecte ţintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ţinte stabilite chiar de Mişa în 2017, când acesta a îndeplinit funcţia de ministru al Finanţelor.

În luna iulie a anului trecut, Teodorovici a repetat avertismentul şi a spus că Mişa trebuie să lucreze ”foarte, dar foarte mult” pentru a se ridica la nivelul său de exigenţă şi nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mişa în 2017.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor. În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.