Vladescu s-a intalnit astazi cu seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by cu Romania, Jeffrey Franks, cu managerul Bancii Mondiale, Francois Rantrua, precum si cu alti oficiali ai institutiilor financiare internationale.
 
"Nu se creste TVA-ul", a spus Vladescu, intrebat daca se discuta majorarea acestei taxe.
 
De altfel, ministrul declarase acest lucru inca de ieri la inregistrarea emisiunii Pro TV “Dupa 20 de ani”, ce va fi difuzata duminica.
 
Guvernul nu analizeaza, in acest moment, cresterea taxelor principale: Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) sau cota unica, declarase in cadrul emisiunii Sebastian Vladescu.
 
Totodata, la intrebarea daca se ia in calcul largirea bazei de impozitare, Vladescu a raspuns vineri afirmativ.
 
"Discutiile au fost constructive. Lucram, adunam cifre, vedem care sunt evolutiile economice, interne si externe, perspectivele pentru romani", a spus ministrul Finantelor Publice, citat de Mediafax.
 
El a precizat ca nu s-a ajuns inca la discutii despre cresterea economica si ca prognoza ministerului este deocamdata de 0,8%.
 
Referitor la o eventuala prelungire a arieratelor statului, ministrul a aratat ca nu se doreste acest lucru, ci se vrea plata "la cat mai mult, cat mai repede".
 
“Exista diverse analize. Stiu toate discutiile publice in legatura cu eventuale cresteri de taxe, as dori  (sa spun, n.red.)...asa cum a mentionat si guvernatorul Bancii Nationale...o crestere de taxe in acest moment nu este o masura cu impact pozitiv, in opinia noastra! Este ceva care se analizeaza”, spunea joi ministrul Vladescu la inregistrarea emisiunii Pro TV  - Dupa 20 de ani.
 
El mai arata ca majorarea impozitelor “face parte dintre propuneri”, dar ca din punctul sau de vedere “suntem departe de o decizie de crestere a taxelor principale”.
 
“Nu analizam cifre de crestere de taxe, in acest moment, pentru ca nu agream principiul, in primul rand. Atata vreme cat consideram ca principiul cresterii uneia dintre cele doua taxe nu este util pentru Romania, in acest moment, nu analizam variante de crestere a lor”, explica acesta.
 
Intrebat daca exclude total aceasta posibilitatea in conditiile in care, pana la finalul anului, situatia economica se va inrautati, Vladescu a dat un raspuns evaziv.
 
“Intrebarea dumneavoastra include o necunoscuta la care nu putem raspunde acum”, a punctat el.
 

Potrivit declaratiilor facute de ministrul de Finante in cadrul emisiunii Pro TV “Dupa 20 de ani”, ce va fi difuzata duminica, o posibilitate de a majora veniturile la bugetul de stat va veni si ca urmare a luptei Fiscului cu evaziunea fiscala.
 
Vladescu este sigur ca pana la finele acestui an vor creste incasarile din domeniile cu risc de evaziune fiscala.
 
Pe partea de cheltuieli si legat de masurile de restructurare, acesta a refuzat sa dea raspunsuri exacte, spunand doar ca in sistemul public au fost desfiintate posturi anul trecut, iar acest proces continua.
 
“In sectorul bugetar se vor face restructurarile necesare …Vom restructura cate posturi va fi necesar”, a explicat oficialul Minsiterului Finantelor Publice, evitand sa inainteze o cifra.
 
El a mai spus la emisiunea Pro TV ca "o evaluare moderata a cresterii economice este mai buna" si ca are "incredere ca economia romaneasca va iesi din recesiune in acest an".
 
In ultima perioada, in Romania, se ia tot mai des in discutie majorarea TVA mai ales pentru a evita ajungerea tarii noastre intr-o situatie similara cu cea a Greciei.
 
Am centralizat AICI pentru tine toate declaratiile facute de autoritati, fosti premieri si banci pe aceasta tema!
 
Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei in 2010 de la 1,3% la 0,8%, noua estimare fiind punct de plecare pentru discutiile in cadrul celei de-a patra evaluari a acordului stand-by, care se desfasoara in prezent si care se vor incheia pe 7 mai.
 

In ultima perioada, se inmultesc si zvonurile cu privire la o eventuala remaniere a ministrul Sebastian Vladescu, din cauza rezultatelor slabe inregistrate in lupta cu criza.
 
 
O misiune a FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua daca au fost indeplinite conditiile asumate prin acordul stand-by.
 
Evaluarea acordului ar putea ajunge in Consiliul Director al FMI in a doua jumatate a lunii iunie, care va decide eliberarea celei de-a cincea transe din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!