Rusii de la Sberbank preiau Volksbank International pentru 585 mil. de euro. Tranzactia nu include subsidiara din Romania
Banca Sberbank din Rusia a convenit achizitia VBI, divizia est-europeana a bancii austriece Volksbank, pentru 585 milioane euro, nivelul minim al intervalului de pret prevazut in acordul preliminar din iulie, au declarat surse apropiate tranzactiei, citate de Reuters.
Surse apropiate situatiei citate de Bloomberg au declarat anterior ca pretul convenit este de 670 milioane de euro. Sberbank a negociat insa un pret mai mic, in urma unui declin de circa 22% al cotatiei actiunilor bancii austriece, dupa acordul din 15 iulie. "Acordul angajant a fost semnat. Acum trebuie sa fie aprobat de actionarii VBI", a spus una dintre surse.
Volksbank are o participatie de 51% la VBI, in timp ce Banque Populaire Caisse d'Epargne din Franta si DZ Bank si WGZ Bank din Germania detin fiecare 24,5% din titluri.
Tranzactia nu include si subsidiara Volksbank din Romania
Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, vrea ca prin preluarea VBI, tranzactie care nu include si activele din Romania, sa isi asigure o platforma pentru dezvoltarea in Europa. VBI inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina.
Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 miliarde euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde euro), Ungaria (2 miliarde euro) si Slovacia (1,4 miliarde euro).
Vanzarea va permite Volksbank sa isi imbunatateasca situatia financiara, dupa ce a picat in iulie testul de stres din UE, in conditiile in care trebuie sa returneze statului austriac ajutorul financiar primit in timpul crizei financiare.
Banca a anuntat saptamana trecuta sa nu va plati dividende pe acest an, pentru al treilea an consecutiv, ceea ce mareste probabilitatea sa devina a treia banca austriaca nationalizata.
Sberbank, care detine active de peste 310 miliarde de dolari, reprezentand o treime din activele din sistemul bancar rusesc, a mai preluat in acest an compania de brokeraj Troika Dialog, pentru un miliard de dolari.
Citeste si
Extindere regionala: H&M deschide, in septembrie, magazine in Cluj si Timisoara