Volksbank ar putea fi nationalizata daca nu va plati dividende pentru al treilea an consecutiv
Volksbank
Volksbank AG, institutia financiara ce a picat luna trecuta testul european de stres, risca sa fie nationalizata daca nu va plati dividende, inclusiv pentru participatia de capital a statului, pentru al treilea an consecutiv, transmite Bloomberg.
"Din cauza situatiei economice dificile si a aplicarii strategiei companiei pentru 2015, plata dividendelor pentru actiuni si participatiile de capital nu poate avea loc in 2012, pentru anul financiar 2011", se arata intr-un comunicat al bancii.
Volksbank a primit un ajutor guvernamental de un miliard de euro in 2009. Institutia bancara nu va putea plati dividende in cazul in care inregistreaza pierderi calculate dupa regulile austriece de raportare financiara.
Banca austriaca nu a mai platit dividende de cand a primit ajutorul guvernamental.
Statul austriac are dreptul sa primeasca actiuni la Volksbank, daca banca nu reuseste sa plateasca dividende in acest an, a spus Harald Waiglein, purtator de cuvant al Ministerului de Finante.
"Vom evalua situatia si vor alege o solutie in avantajul contribuabililor", a declarat Waiglein.
Statul austriac a nationalizat doua institutii financiare dupa prabusirea Lehman Brothers
Austria a nationalizat doua banci dupa prabusirea Lehman Brothers. Statul a fost nevoit sa preia Kommunalkredit Austria de la Volksbank si Dexia, in noiembrie 2008, dar si Hypo Alpe-Adria Bank International in decembrie 2009.
Volksbank avea ca obiectiv un profit net de peste 100 milioane de euro in acest an.
In trimestrul al doilea, Volksbank a avut pierderi de 31 milioane euro, dupa un profit de 7 milioane euro cu un an in urma, din cauza revizuirii in scadere a investitiilor financiare, mai ales a valorii obligatiunilor elene, potrivit raportului financiar semestrial.
In primele sase luni, banca a obtinut un profit net de un milion de euro, rezultatul fiind influentat negativ de investitiile financiare, inclusiv de provizioanele pentru detinerile de obligatiuni elene.
Provizioanele de risc au scazut in primul semestru cu 64 milioane euro fata de primul semestru din 2010, la 130 milioane euro, in pofida conditiilor economice dificile din unele regiuni din Europa Centrala si de Est.
Cea mai mare scadere a fost inregistrata pe segmentul de retail, datorata in primul rand diviziei de leasing si operatiunilor din Romania, potrivit raportului.
Profitul inainte de plata taxelor pe segmentul de retail a crescut cu 9 milioane euro fata de intervalul similar din 2010, la 30 milioane euro, sustinut in principal de scaderea provizioanelor la divizia de leasing si la cea din Romania.
Autoritatile austriece de reglementare monitorizeaza indreaproape Volksbank, dupa ce banca s-a aflat printre cele opt institutii de credit care nu au trecut testul de stres aplicat de UE institutiilor financiare europene.
Raportul Tier 1 al bancii, care masoara soliditatea financiara, a fost de 4,5%, sub nivelul minim de 5% impus de Autoritatea bancara Europeana.
"Am vorbit ieri (miercuri n.r.) cu reprezentantii Volksbank, care sunt convinsi ca masurile pe care le-am convenit vor fi continuate", a sustinut Helmut Ettl, co-presedite al Autoritatii Austriece pentru Piete Financiare. El a precizat ca reducerea activelor ponderate in functie de risc va duce la o structura mai buna a capitalului.
Banca, cu sediul in Viena, a convenit pe 14 iulie vanzarea activelor diviziei est-europene VBI, cu exceptia operatiunilor din Romania, catre banca rusa Sberbank, si a reiterat joi ca tranzactia va fi finalizata in semestrul al doilea.
Volksbank vrea totodata sa vanda participatia de 5% la Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, inainte de sfarsitul acestui an, pentru a consolida capitalul.
Banca anticipeaza ca vanzarea VBI va reduce activele ponderate in functie de risc cu sapte miliarde de euro, aproape un sfert din total, potrivit datelor testului de stres.
Vanzarea detinerii la RZB va aduce Volksbank un castig de 164 milioane euro.
Volksbank a vandut anul trecut divizia imobiliara Europolis si cauta cumparatori pentru divizia de leasing si operatiunile din Romania, relateaza Bloomberg.
Presedintele sucursalei din Romania, Johann Lurf, a precizat la sfarsitul lui iulie ca "Volskbank AG este interesata inclusiv pentru vanzarea sucursalei din Romania, dar o schimbare de actionariat nu va avea loc mai devreme de 3-5 ani".
VBI inglobeaza operatiunile Volksbank din afara Austriei, din Romania, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Bosnia si Hertegovina.
Divizia din Romania are cea mai mare pondere in activele companiei, de 4,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, fiind urmata de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) si Slovacia (1,4 miliarde de euro).
Volskbank a reiterat in raportul semestrial ca principalii proprietari, un grup de banci regionale cooperatiste din Austria, vor sa rascumpere in acest an o prima transa din ajutorul de stat primit. Astfel, 300 de milioane de euro din capitalul de stat vor fi inlocuite cu actiuni comune noi.
Luna trecuta, Ministerul austriac de Finante a anuntat ca statul este pregatit sa acorde ajutor financiar suplimentar, daca este cazul, avand sase miliarde de euro in fondul sau de stabilitate financiara.
DZ Bank si Munich Re din Germania si Raiffeisen Zentralbank Oesterreich detin participatii minoritare la Volksbanken.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: