Erste si UniCredit Bank Austria sunt prezente in Romania prin intermediul BCR si UniCredit Tiriac Bank, in timp ce Raiffeisen Bank International si Volksbank activeaza sub brand propriu.

"Expunerea bancilor austriece in state din zona euro cu risc mai ridicat este redusa si a continuat sa scada in ultimul an. Incertitudinile care persista privind piata internationala continua, insa, sa reprezinte o provocare formidabila pentru sectorul bancar austriac", a afirmat directorul general Andreas Ittner.

Bancile din Austria aveau o expunere totala de sase miliarde de euro fata de Grecia, Irlanda si Portugalia la sfarsitul anului trecut, circa 4,5 miliarde fiind in portofoliile celor mai mari sase banci.

Ittner a refuzat sa discute in detaliu un eventual impact al intrarii Greciei in incapacitate de plata.

"Impactul asupra bancilor austriece ar fi limitat ca efect de prima runda", a spus el.

Niciuna din bancile austriece nu ar avea nevoie de recapitalizare in cazul unei intrari in incapacitate de plata a Greciei, considera, Philip Reading, seful departamentului de stabilitate a pietei financiare de la banca centrala.

Pietele financiare ar putea insa face necesara o majorare a lichiditatii, iar banca centrala discuta cu bancile care, potrivit unor teste interne de stres, ar avea cea mai mare nevoie de fonduri, a adaugat el.

Ultimele teste de stres au evidentiat ca cele mai mari sase banci austriece vor ajune, intr-un scenariu dificil, la o rata de adecvare a capitalului de 7,4% la finele lui 2012. Intr-o situatie normala, bancile vor avea o rata de adecvare a capitalului de 9,5% in 2012, fata de 8,5% la finele anului trecut.

Capitalizarea institutiilor de credit din Austria ar putea fi imbunatata, avand in vedere nivelul mai ridicat al capitalizarii unor grupuri bancare comparabile, a afirmat Ittner, notand ca unele banci vor trebui sa restituie imprumuturile primite in timpul crizei.

Cele mai mari sase banci din Austria sunt UniCredit Bank Austria, Raiffeisen Bank International, Erste Bank, Volksbank, BAWAG si Hypo Group Alpe Adria.