"In cadrul procesului in care a solicitat anularea Ordonantei 50/2010, Volksbank a solicitat despagubiri Guvernului pentru pagubele inregistrate ca urmare a promovarii si aprobarii actului normativ. Executivul a primit foarte rau aceasta cerere, mai ales ca ordonanta a fost modificata in Parlament in sensul cerut de bancile comerciale, iar legea a fost promulgata de presedintele Basescu", au declarat surse guvernamentale.

Reprezentantii Volksbank Romania au confirmat informatia, dar nu au dorit sa ofere alte detalii.

Banca a cerut in septembrie anul trecut printr-o actiune in contencios administrativ suspendarea Ordonantei 50/2010 privind creditele populatiei, dar Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea ca neintemeiata.

Ulterior, banca a introdus tot la Curtea de Apel Bucuresti si tot in contencios administrativ o cerere de anulare a OUG 50/2010, in cadrul careia a formulat si pretentiile impotriva statului roman.

Potrivit unor surse judiciare, suma inscrisa in cererea de chemare in judecata nu reprezinta valoarea finala a pretentiilor bancii, ci doar pagubele determinabile la momentul respectiv, iar valoarea despagubirilor ar putea fi mult mai mare.

Friedhelm Boscherta, directorul general al Volksbank International, care detine Volksbank Romania, a anuntat, recent, ca banca austriaca a inregistrat anul trecut o pierdere de 36 milioane euro in Romania. La nivel de grup, banca a avut o pierdere de 21,8 milioane euro, Romania fiind singura piata unde a fost inregistrat un rezultat negativ.

OUG 50/2010 a fost adoptata de Guvern in luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si a comsioanelor de risc, precum si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Bancile au castigat! OUG 50, ingropata astazi OFICIAL de deputati!

Ulterior, Camera Deputatilor a modificat unele prevederi ale ordonantei astfel incat doar anumite articole sa fie aplicate imprumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipata si prevederile conform carora creditorul poate refinanta creditul in conditiile noilor oferte daca titularul de credit este bun-platnic.

Bancile au fost obligate ca pana la finele lunii septembrie sa modifice contractele de credite semnate inainte de iunie 2010 pentru a fi in conformitate cu OUG 50 prin acte aditionale, intrate in vigoare prin semnarea de catre clienti sau in mod automat, prin acceptare tacita.