Calificativul pentru credite pe termen lung in lei a fost revizuit in urcare de la "BBB-" la "BBB", in timp ce plafonul de tara a fost imbunatatit de la "BBB" la "BBB+".

Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit in crestere de la "B" la "F3", se arata intr-un comunicat al Fitch.

"Imbunatatirea reflecta progresul Romaniei in recuperarea dupa efectele crizei financiare, evidenta intr-o reluare a cresterii economice, rezultate bune in zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent si a deficitului bugetar. Pe ansamblu, s-a inregistrat o imbunatatirte reala a situatiei de risc a Romaniei, corespunzatoare unei reveniri in categoria recomandata pentru investitii", a afirmat Ed Parker, seful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Moody's are, de asemenea, pentru Romania rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor's este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza Romania in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".

Fitch a retrogradat Romania in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temandu-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.

Recuperarea economica a Romaniei a inceput in prima parte a anului, cu o crestere de 1,6% in primul trimestru, dupa una din cele mai lungi recesiuni din Uniunea Europeana, noteaza Ficth. Recuperarea este sustinuta de cresterea solida a exporturilor, in timp ce contractia cererii interne a contribuit, de asemenea, la o corectie necesara a deficitului de cont curent.

Institutul de Statistica a anuntat intial ca economia a urcat cu 1,6% in serie bruta fata de primul trimestru al anului trecut, cifra revizuita la 1,7%. Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a avansat cu 0,7%.