Viceguvernatorul BNR: Retrogradarea ratingului Greciei nu va pune presiuni semnificative pe leu
Retrogradarea ratingului Greciei de catre agentia de rating Standard & Poor’s nu va pune presiuni semnificative pe leu, asigura viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa. Acesta a precizat, totusi, ca situatia din Grecia, precum si a altor economii din zona euro care au probleme cu datoriile suverane, ar putea afecta Romania prin canalul increderii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.
Popa a adaugat ca decizia privind datoria Greciei trebuie sa ia in considerare o participare voluntara a creditorilor privati, iar cea mai buna solutie este cea care reface increderea si continua reformele.
"Nu vreau sa calific drept oportuna o solutie sau alta. Trebuie agreata o solutie in care creditorii privati participa voluntar", a spus Popa, intrebat daca pentru Romania ar fi mai bine ca datoriile statului elen sa fie restructurate sau sa se continue actualul program, scrie Mediafax.
El a aratat ca o eventuala restructurare a datoriei Greciei este posibila doar daca economia are fundamente puternice, daca va reveni pe crestere ca urmare a ajustarilor si daca exista motive ca reformele sa continue.
La un an dupa ce a incheiat un acord de finantare externa de 110 miliarde euro cu UE si FMI, Grecia are nevoie de un nou pachet de bailout.
UE, FMI si BCE pregatesc un nou acord pentru Grecia, cu o valoare de circa 120 miliarde euro potrivit informatiilor aparute in presa internationala, care sa permita guvernului elen sa se finanteze pana la sfarsitul anului viitor, perioada in care se estimeaza ca statul nu va reusi sa se imprumute din piete.
Noul pachet de finantare externa va fi conditionat de noi masuri de austeritate, mai dure decat cele convenite anul trecut, dar si de un program amplu de privatizari, care a inceput deja prin vanzarea a 10% din actiunile OTE catre Deutsche Telekom.
Grecia avea, la finele anului trecut, o datorie publica de aproape 330 miliarde euro, reprezentand peste 142% din PIB, iar deficitul bugetar a fost in 2010 de 10,5% din PIB, fata de 15,4% din PIB in 2009.
Pe acelasi subiect: