Treichl, Erste: "Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a evita listarea BCR"
Andreas Treichl
UPDATE. Presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat astazi ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, deoarece o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului, sustine acesta.
"Pentru mine este o chestiune inchisa. Este dorinta mea clara sa conving pe toata lumea care este implicata ca listarea BCR nu este necesara", a spus Treichl intr-o conferinta de presa la Viena, citat de Mediafax.
El a precizat ca s-a facut un "efort major" pentru a lista grupul Erste la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar investitorii apreciaza ca, fata de alte institutii financiare, grupul "este usor de inteles".
"Noi nu avem o structura complicata a actionariatului, iar calitatea grupului va afectata daca BCR va fi listata. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a evita listarea BCR. Daca se va intampla, voi fi foarte nervos", a spus Treichl.
Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, spunea la sfarsitul lunii martie ca sefii Erste cauta toate argumentele pentru a nu lista BCR, deoarece cotarea la bursa a bancii romanesti ar duce pretul din piata sub cel la care Erste a cumparat actiunile la BCR in 2006.
Ionescul mentiona atunci ca politica Erste este de a nu lista subsidiarele, ci sa coteze actiunile proprii la bursele din tarile unde controleaza banci.
La inceputul acestei saptamani, un grup de actionari care detin peste 5% din actiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocarea AGA in care Consiliile de Administratie ale acestora sa fie imputernicite sa ceara listarea BCR. Solicitarea grupului de investitori a fost trimisa cu trei luni inainte de expirarea termenului limita pana la care Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, trebuie sa inceapa pregatirile pentru listare a BCR la Bursa de Valori Bucuresti.
Pana vineri, doar SIF Moldova a anuntat ca va convoca actionarii pentru a discuta solicitarea grupului de investitori.
SIF Moldova este singura dintre cele cinci SIF-uri care s-a opus in ultima perioada unor decizii ale Erste in ceea ce priveste BCR, pentru a forta grupul financiar austriac sa listeze banca romaneasca.
Totodata, SIF Moldova a propus actionarilor in aprilie sa valorifice integral sau partial actiunile pe care le are la BCR. Intrucat nu a fost indeplinit cvorumul necesar, doar o parte din actiuni poate fi cedata.
Prin contractul de privatizare, Erste Bank avea obligatia sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009.
In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani. Astfel, pana in august trebuie reluate discutiile privind listarea bancii.
O firma detinuta integral de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, controleaza 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,11% din actiuni.
Statutul BCR da posibilitatea celor cinci SIF-uri sa blocheze decizii importante ale bancii, cum ar fi majorarea capitalului, si indirect sa forteze listarea bancii pentru ca este necesara o majoritate de 75% din capital pentru a adopta decizii importante. Daca unul dintre SIF-uri ar vinde separat participatia la BCR, celelalte ar pierde acest avantaj.
Grupul BCR a obtiunut in al doilea trimestru un profit de 82 milioane de lei, in crestere de la 76,1 milioane lei in primele trei luni. Rezultatul din al doilea trimestru reprezinta insa doar o treime fata de perioada corespunzatoare din 2010 din cauza scaderii veniturilor si a unei provizionari inca inalte.
Citeste si:
Analisti: BNR va mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25%
De astazi, puteti cumpara cartele de metrou direct de la automate
Pe acelasi subiect: