Treisprezece state NATO, intre care Germania, Italia, Romania si Statele Unite, vor investi un miliard de euro in achizitionarea unor avioane de recunoastere fara pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americana Northrop Grumman, potrivit Mediafax.

Aceste tari vor mai cheltui in plus doua miliarde de euro pentru functionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestra Aliata), timp de doua decenii, de la baza aeriana Sigonella din Sicilia (Italia), a precizat oficialul.

"Operatiunea recenta din Libia a ilustrat importanta unor asemenea echipamente", a explicat oficialul.

Avioanele europene au realizat majoritatea zborurilor deasupra Libiei, dar s-au bazat in esenta pe informatiile colectate datorita avioanelor fara pilot ale armatei americane.

Lansarea AGS, aflata in discutie din 1992, a fost oficializata la inceputul lui februarie de ministrii Apararii din cele 28 de state membre NATO. Franta si Marea Britanie au decis sa se asocieze programului, dar fara a-l finanta, deoarece ele dezvolta capacitati similare.

Avioanele fara pilot vor fi achizitionate de 13 state: Germania, Bulgaria, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia si Statele Unite.