Yankeul

Avionul F-35 Lightning II, construit de gigantul american Lokheed Martin, este un avion de ultima generatie (a cincea) care urmeaza sa intre in dotarea aviatiei americane si ulterior in cea a Marii Britanii, Italiei, Olandei, Australiei sau Canadei.

In prezent proiectul este aproape de final, avionul fiind in prezent testat de americani. Dupa ce va intra in uz F-35 va fi cel mai avansat avion de vanatoare din lume, fiind capabil sa deruleze operatiuni de atat la sol, misiuni de recunoastere dar si de aparare dar si asa numitele dog-fight (lupte aer-aer intre avioane de vanatoare).

Inginerii de la Lockheed Martin au dotat F-35 cu unul dintre cele mai performante dotari steath (avionul este practic invizibil pentru radar) dar si cu un adevarat evantai de gagdet-uri care ajuta pilotul in timpul luptelor. Pretul unei unitati F-35 dotata pentru lupta este evaluat la 183 de milioane de dolari.

Siberianul

Raspunsul rusilor la F-35 si F-22-ul americanilor poarta numele de Sukhoi T-50 PAK FA. Avionul, dezvoltat pentru aviatia rusa de compania infiintata de Pavel Sukhoi in 1939, va inlocui din inventarele armatei ruse MIG-29 Fulcrum si Su-27 Flanker.

T-50 a decolat pentru prima data in urma cu doi ani, ulterior avionul efectuand mai multe zboruri-test. Oficialii rusi intentioneaza sa produca 1.000 de astfel de avioane de vanatoare in urmatoarele patru decenii. Cate 200 vor ajunge in inventarele armatei ruse si indiene in timp ce restul vor fi vandute altor state. Armata Federatiei Ruse intentioneaza sa achizitioneze primele 20 de unitati dupa 2012, alte 60 de avioane urmand sa intre in folosinta dupa 2016.

Costul de productie a unei unitati de acest tip este evaluat intre 47,5 milioane de dolari si 57 milioane de dolari.

Afla mai multe despre avioanele invizile pe www.zf.ro