Temerile legate de extinderea crizei datoriilor suverane din Grecia, amplificata de punerea sub supraveghere, cu implicatii negative, a ratingurilor BNP Paribas, Credit Agricole si Societe Generale de catre Moody’s, au dus la scaderea cu 18 miliarde de dolari a imprumuturilor pe termen scurt catre bancile europene, din luna mai, potrivit unei analize a Barclays Capital.

Investitorii americani se orienteaza catre maturitati mai scurte, iar unii nu mai acorda imprumuturi bancilor din Franta si alte regiuni, care au ratingurile in evaluare, potrivit unor traderi.

Increderea investitorilor in Germania scade la minimul a doi ani si jumatate. Care sunt motivele

"Majoritatea tranzactiilor din sectorul financiar au o durata de sub 60 de zile. Investitorii isi exprima perceptia riscurilor prin maturitatea imprumuturilor", a declarat Giuseppe Marafino, analist la Barclays Capital.

"In prezent, exista o categorie de investitori care nu pot cumpara titluri emise de bancile franceze, chiar daca este vorba de rostogolirea maturitatilor, intrucat institutiile au ratingurile sub supraveghere. Multi investitori fac eforturi sa gaseasca banci in care sa faca plasamente. Nu pot da imprumuturi catre Irlanda, Grecia, Portugalia, Spania si, mai nou, Franta. Au ramas fara optiuni", a spus un trader de titluri comerciale din Statele Unite.

Fondurile americane de investitii pe pietele monetare au in prezent plasamente de 360 miliarde de dolari in bancile europene, dintre care 200 de miliarde de dolari in Franta, potrivit Mediafax.

Imprumuturile pe termen scurt vor scadea in continuare, potrivit estimarilor, daca nu va fi gasita o solutie pentru criza datoriilor elene.

Guvernul grec a obtinut votul de incredere al Parlamentului

Citeste si:

Banca Austriei: Erste, UniCredit, Raiffeisen si Volksbank sunt foarte solide si pot rezista la socuri financiare

Bancile britanice parasesc zona euro, de teama ca Grecia se prabuseste

Agravarea crizei din zona euro sperie Elvetia. Unde ar duce efectul de "domino"

Pe muchie de cutit: SUA are obligatii financiare de 100.000 de miliarde de dolari