Capabil in alte situatii sa vorbeasca zeci de minute in sir despre cartofi prajiti si alimente bio, premierul Victor Ponta a acceptat foarte putine intrebari ale presei legate de reducerea contributiilor de asigurari sociale si a iesit precipitat din sala dupa doar zece minute, motivand ca mai multe explicatii vor fi furnizate de catre ministrul Finantelor. Nici acesta insa nu a stat in fata presei decat cinci minute, timp in care mai mult si-a cerut scuze pentru amanarea introducerii masurii decat pentru a savura succesul, dupa care a plecat la fel de rapid, in pofida strigatelor din urma ale jurnalistilor. 

Mai mult, ziaristilor dornici de intrebari li s-a luat microfonul din mana, iar sunetul boxelor a fost taiat pentru a descuraja orice rebeliune. 

Comportamentul realmente ciudat al principalilor doi factori de autoritate implicati in reducerea CAS - seful Guvernului si ministrul Finantelor - ridica serioase intrebari legate de sustenabilitatea masurii, sursele din care va fi acoperit impactul bugetar aferent in urmatorii ani si chiar costurile ascunse sau inca neprezentate pentru mediul de afaceri, acestea reprezentand chiar obiectul intrebarilor de care cei doi s-au eschivat. 

Si detasarea artificial mascata a premierului de necesitatea si importanta acordului Fondului Monetar International pentru reducerea CAS poate genera suspiciuni, avand in vedere ca, de la inceputul anului si pana in prezent, Ponta a raspuns oricarei intrebari legate de aceasta tema prin faptul ca trebuie asteptati sa vina oficialii FMI exact pentru o discutie pe aceasta tema, cu argumentul ca nu poate fi aprobata fara avizul Fondului.

Acum, insa, dupa ce Fondul nu a fost de acord cu reducerea CAS, Ponta spune nonsalant ca, de fapt, nici nu este nevoie de acordul FMI.  El admite, cu doar cateva luni inainte de constructia bugetului pe urmatorii ani, ca nu au fost identificate resursele pentru ca reducerea CAS sa fie pastrata in 2015 si 2016, dar pare deja detasat de aceasta problema, poate in ideea ca la acel moment altcineva va avea grijile guvernarii. 

Nu este ingrijorat nici de faptul ca cei mai autorizati oameni care tin in spate bugetul, respectiv directorul Directiei Buget din Finante, Gheorghe Gherghina, cel care carpeste bugetul tarii de multi ani, si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, au atentionat ca reducerea CAS nu poate fi acoperita doar prin incasari, ci a fost preocupat doar sa gaseasca solutii impotriva acestora: indepartarea din Guvern spre un post in CA al BNR, din care sa nu faca multa galagie. 

Toate acestea fac ca reducerea CAS, care ar trebui sa fie decizia economica a anului 2014, daca nu chiar a mai multor ani, sa fie privita cu o retinere legata de parghiile ascunse prin care masura va putea fi pastrata macar pe termen mediu daca nu lung. 

Singura certitudine este ca CAS vor fi reduse macar pentru trei luni din acest an si ca momentul aplicarii coincide - fatalitate ! - cu debutul campaniei pentru alegerile prezidentiale pentru care Ponta se anunta tot mai clar din pozitia de candidat.