Platim cele mai mari contributii sociale pentru cele mai mici venituri din UE. Reducerea CAS, o ecuatie cu mai multe necunoscute
Reducerea CAS este o masura indelung asteptata de mediul de afaceri din Romania, in conditiile in care Romania se afla pe primele locuri in ceea ce priveste nivelul fiscalizarii muncii. Autoritatile de la Bucuresti nu au reusit, insa, sa convinga FMI sa fie de acord cu micsorarea contributiilor, discutiile urmand sa se reia in toamna.
Romania, printre cele mai mari contributii sociale, la cele mai mici venituri din UE
Desi salariile din Romania sunt cele mai mici din UE, dupa Bulgaria, statul aduna la buget sume semnificative, in confitiile in care fiscalitatea pe forta de munca se plaseaza preintre cele mai mari din UE.
Astfel, sarcina angajatorului ese sa plateasca o contributie de asigurari sociale de minimum 20,8% si de maximum 30,8%, in functie de conditiile de munca, o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale intre 0,15 si 0,85%, contributia de asigurari de sanatate de 5,2%, contributia pentru concedii si indemnizatii: 0,85%, contributia pentru somaj de 0,5% si contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, de 0,25%. La aceste sume se adauga impozitul pe venit de 16%.
Angajatul la randul sau plateste contributia individuala de asigurari sociale de 10,5%, contributia individuala de asigurari de sanatate de 5,5% si contributia individuala datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj de 0,5%.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 4,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.
In aceste conditii, Romania ajunge la un total de peste 45% reprezentand contributii sociale la stat, cifra care o plaseaza intre cele mai dezvoltate economii ale Europei: Finlanda, Belgia, Olanda si Suedia, care au CAS de 50% si peste, sau Germania, Franta, Islanda si Elvetia, tari in care angajatii si angajatorii platesc contributii cuptinse intre 45% si 50% din venituri.
Cu cat ramane un un angajat cu salariul minim pe economie, dupa plata CAS si, mai ales, cat plateste angajatorul pentru el
Salariul minim brut pe tara este in prezent de 850 de lei, urmand sa fie majorat la 900 de lei, de la iulie. Astfel, dupa plata contributiilor si a impozitului catre stat, un angajat primeste lunar un salariu net de 636 de lei. Insa costul total pentru angajator pentru un salariat pe care il plateste cu minimul pe economie este de 1.086 lei.
Incepand cu 1 iulie, salariul minim brut va fi de 900 de lei, entul creste la 670 d elei, iar costul total cu un salariat se va ridica undeva la 1.150 de lei.
In ceea ce priveste salariul mediu brut pe economie, acesta a crescut in aprilie cu 1,7% fata de martie, la 2.395 de lei, ceea ce inseamna un castig net de 1.735 lei.
Pe acelasi subiect: