Planul pe care Guvernul il va prezenta FMI pentru reducerea CAS. De unde a scos Ponta 1,4 miliarde de lei ca sa acopere gaura din buget

Mai bine de jumatate din sumele pe care bugetul de stat le-ar pierde prin reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar putea fi compensate, cel putin la nivel teoretic, din asa-numita taxa de stalp. Mai exact, impactul reducerii contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale este estimat la 2,6 miliarde de lei, pentru sase luni, iar din taxa de stalp incasarile ar putea ajunge la 1,45 miliarde de lei, cu circa un miliard de lei peste estimarile initiale ale autoritatilor din aceasta taxa pe stalp. "Va trebui sa gasim insa si alte venituri, pentru ca impactul bugetar al reducerii CAS sa fie unul neutru", au declarat surse guvernamentale, citate de www.gandul.info. In Ministerul Finantelor se lucreaza la foc continuu la mai multe scenarii, intre care si unele de taiere a unor cheltuieli. Premierul Victor Ponta a anuntat ca scaderea CAS ar urma sa fie aplicata cu data de 1 iulie.

Listarea anului: Statul vrea sa atraga la Electrica 10.000 de mici investitori

Statul vrea sa atraga cel putin 10.000 de mici investitori cu listarea Electrica, garantandu-le acestora subscrierile in oferta pana la pragul maxim de 10.000 de lei. Oferta publica de vanzare a 51% din actiunile celui mai mare distribuitor de energie din Romania ar urma sa inceapa pe 16 iunie, iar listarea pe bursa este asteptata sa aiba loc pe 3 iulie. Prima zi de subscriere pentru actiunile Electrica, un business de aproape 1,2 miliarde de euro, singurul pe care statul il mai are in domeniul distributiei si furnizarii de energie electrica, ar putea fi 16 iunie, din acest proces statul estimand sa incaseze circa 400 de milioane de euro. Electrica devine astfel cea mai mare listare derulata pe bursa de statul roman, peste cea a Romgaz, care a strans 390 de milioane de euro de la investitori, scrie Ziarul Financiar.

Judecatorii lasa fara dobanda un contract de credit ipotecar

Tribunalul Botosani a decis ca un client al Bancii Comerciale Romane sa nu mai plateasca dobanda la credit, dupa ce instanta a gasit clauze abuzive in contractul de imprumut. Pe vremea cand dadea credite multe populatiei, BCR pune in contracte o clauza prin care isi aronda dreptul de a schimba rata dobanzii dupa cum doreste. Practica celei mai mari banci din tara s-ar putea sa se intoarca impotriva sa, de cand romanii au descoperit legea si judecatoriile. In hartiile prin care clientii s-au angajat sa plateasca rate penru 20-30 de ani, singura certitudine privind pretul contractului e aceea ca „dobanda de referinta variabila (DRV) se afiseaza la sediile BCR” si se adauga la o marja de 1-2%. Cele mai multe instante (dintre cele care au dat dreptate clientilor) au ales sa identifice DRV cu Euribor, insa exista si exemple in care instanta a lasat, practic, contractul fara dobanda, potrivit www.economica.net.

Cum va arata Europa in urmatorii cinci ani

Noua configuratie a Parlamentului European ar putea schimba modul in care UE ne influenteaza vietile. Sau, dimpotriva, evolutia Uniunii ar putea ingheta pentru jumatate de deceniu. Favorizarea IMM-urilor, start-up-urilor si a investitiilor private, toate urmand sa duca la crestere economica si la aparitia a noi locuri de munca, crearea unei piete europene a energiei, care sa ofere preturi scazute reducand in acelasi timp poluarea, dar si incurajarea unei economii de piata sociale, care sa serveasca oamenii si nu invers, toate sunt promisiuni din programul electoral al Partidului Popular European (PPE), recentul castigator al alegerilor pentru Parlamentul European, potrivit www.capital.ro.

Acciza pe carburanti a redus in aprilie avansul consumului la 4,5%

Consumul a crescut doar cu 4,5% in aprilie fata de perioada similara a anului trecut dupa ce introducerea accizei suplimentare a lovit vanzarile de carburanti. In martie avansul era de aproape trei ori mai mare. Astfel dupa un avans record de 17,4% in luna martie, vanzarile de carburanti au scazut cu peste 6% in aprilie. Transportatorii au explicat ca si-au alimentat rezervoarele si si-au facut stocuri in martie, pentru a evita cat mai mult acciza introdusa de la 1 aprilie. Avansul consumului a fost sustinut astfel in aprilie de vanzarile de alimente si produse nealimentare care au crescut in serie bruta cu 10,6% si respectiv 9,2%, scrie Ziarul Financiar.

Vouchere in loc de bani de concediu, pentru bugetari. Ce valoare maxima va avea tichetul si in ce conditii poate fi folosit

Din vara, bugetarii si-ar putea achita concediile cu tichete primite de la serviciu. Prevederea este inclusa intr-o lege care a trecut marti de Parlament si care stabileste ca in loc de bani de concediu, angajatii de la stat primesc vouchere de vacanta. In loc de prime pentru concediu, salariatii de la stat vor primi de la companie vouchere de vacanta pe care le pot folosi pentru a-si deconta calatoriile doar in interiorul tarii. Tichetul se acorda o singura data pe an, iar valoarea sa nu poate depasi cuantumul a sase salarii minime pe economie, adica putin peste 5.000 de lei, noteaza www.stirileprotv.ro.

Petrol: consum versus productie. Cum arata harta mondiala a “aurului negru”

Petrolul intra pe lista surselor de energie neregenerabile, fiind considerat „aurul negru” al zilelor noastre. Caracterul epuizabil al acestei resurse a dus in ultimi ani la o crestere a preturilor, cu un impact puternic asupra economiei globale. Paradoxal, tarile care consuma cel mai mult petrol nu se numara si printre cei mai mari producatori, conform Global Post, care prezinta distributia la nivel mondial a resurselor de petrol. Astfel, tara care consuma cel mai mult petrol comparativ cu restul lumii este Statele Unite, responsabila pentru 20,7% din consumul global, aproape dublu fata de a tara care se situeaza pe locul doi, China. La polul opus, Rusia si Arabia Saudita au rezerve mai mari decat le sunt necesare fiecareia pentru consum, informeaza www.wall-street.ro.

Antreprenor in Europa. Cat costa deschiderea unei afaceri dincolo de granite

Ideea de antreprenoriat este atragatoare pentru foarte multi romani, insa o serie de factori precum mediul economic curent, sistemul fiscal apasator si birocratia gandita parca sa incurce orice initiativa de a produce bani reprezinta obstacole ce par de neocolit. Afaceri se pot face insa oriunde si o parte din oameni au inteles acest lucru. Pentru ceilalti, pentru micii antreprenori, ideea unui business in strainatate pare utopica. Cat este de complicata si costisitoare, in realitate, pornirea unei afaceri peste granite, cititi pe Business Magazin.

UE cere Bulgariei sa sisteze constructia gazoductului South Stream, care incalca legile comunitare. Conducta ar duce gazul rusesc in Europa, ocolind Ucraina

Comisia Europeana a reiterat marti apelul ca Bulgaria sa opreasca activitatile de constructie a gazoductului South Stream, existand probleme de respectare a reglementarilor in domeniul concurentei si cel al achizitiilor publice care au dus la declansarea unei proceduri de infringement. Prima problema este ca South Stream Bulgaria a fost insarcinata cu proiectarea, finantarea, constructia si operarea conductei fara vreo procedura care sa permita concurenta si transparenta, a declarat marti Chantal Hughes, purtator de cuvant al comisarului pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier, la postul public de radio al Bulgariei, relateaza Novinite.

Preturile locuintelor din Anglia au depasit recordul atins in 2007, desi bancile au inasprit conditiile pentru credite

Preturile locuintelor din Marea Britanie au atins un nou maxim in luna mai si au depasit nivelul record atins in octombrie 2007, sugerand ca semnele recente de incetinire a pietei ar putea fi de scurta durata, potrivit datelor companiei financiare National Building Society, citate de Bloomberg. National Buinding Society este cea mai mare companie mutuala de servicii financiare din Marea Britanie, cu active de circa 193 de miliarde de lire sterline pe o piata de 325 de miliarde de lire. Compania anuntat marti o crestere de 0,7% a pretului mediului a locuintelor, la 186.512 lire sterline (312.000 dolari), peste maximul precedent de 186.044 lire inregistrat in octombrie 2007, cu o luna inainte de prabusirea bancii Northen Rock. In decurs de 12 luni dupa acea data, preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut cu circa 15%.