In urmatoarele doua saptamani vor fi aprobate si normele de aplicare.

Premierul Emil Boc s-a intalnit, la sediul institutiei, cu presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor, pentru o evaluare a ofertelor depuse de banci dupa decizia Guvernului de a imparti garantia aferenta creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin programul "Prima Casa".

La finalul discutiei, seful Guvernului a aratat ca date neoficiale releva existenta a cel putin doua-trei banci care accepta noile conditii la "Prima Casa", dar ca optiunea clara va fi conturata incepand cu saptamana viitoare, dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei de modificare a programului.

"Dupa Paste, persoanele interesate pot merge la banci pentru a discuta de forma modificata. Niciun client care are contract in derulare nu va fi afectat de modificari de costuri sau rate", a spus Boc, care a apreciat ca statul va putea astfel acorda noi imprumuturi pentru inca 40.000 familii.

El a asigurat din nou ca plafonul maximal al dobanzii nu va fi modificat.

Plafonul este aproape epuizat

Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor IMM, Aurel Saramet, a declarat anetrior ca datele neoficiale releva ca ofertele bancilor acopera minim 60% din plafonul total al garantiilor aferente creditelor din programul "Prima Casa", dupa decizia de reducere la jumatate a garantiei statului.

El a aratat ca din garantiile totale de 200 milioane euro pentru acest an au mai ramas doar 40-50 milioane euro neacoperite, astfel ca intregul plafon ar urma sa fie epuizat in urmatoarele 8-10 zile.

Guvernul a decis, miercuri, ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de pana la 50 metri patrati vor putea contracta un credit pentru cumpararea unei noi locuinte prin programul "Prima Casa" indiferent de varsta.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

Programul "Prima Casa" a fost continuat si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.

Acest plafon a fost deja epuizat in proportie de 50%.

Plafonul de 200 de milioane de lei a fost impartit in proportie de 80% de cinci banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Alpha Bank.