Este vorba despre o dobanda care poate ajunge la circa 6% adica 4,5% marja plus 1,5% EURIBOR la sase luni. Stim, nu suna excelent, dar asta este piata la ora actuala!

Daca nu ai mai prins fondurile pentru Prima Casa ori ti-e teama de scumpirea creditelor, la care se gandesc bancherii pentru Prima Casa 4, poti opta chiar acum pentru un credit.

Marea diferenta este ca la Prima Casa ai avans minim de 5%, in timp ce ofertele de fata necesita un avans minim situat intre 15 si 30%, spune Liviu Andrei, director executiv la Alliance Finance Broker.

La o rata de circa 200 de euro pe luna, suma luata in calcul de noi, poti sa iei un credit pe 30 de ani situat intre 32.000 si 35.000 de euro, in functie de banca, potrivit calculelor facute de incont.ro de brokerul de credite Alliance Finance Broker.

In cazul in care te gandesti la un credit mai mare, poti merge pe varianta unui credit pe 35 de ani. In acest caz, vei putea lua un imprumut situat intre 34.000 si 37.000 de euro, in functie de banca.

Daca printr-un noroc extraordinar mai prinzi Prima Casa 3, pe 30 de ani ai fi putut lua 36.600 de euro ca sa ai o rata de 200 de euro.

Ce poti sa cumperi cu un buget intre 32.000 si 37.000 de euro?

Sunt mai multe variante de achizitii si multe oferte pe piata. Daca vorbim despre un apartament de doua camere, poti sa iei chiar si unul nou sau neconstruit, daca nu, iti gasesti o garsoniera mai spatioasa cu bugetul asta.

Daca ridicam putin miza si implicit suma bugetata pana la 40.000 de euro, numarul de oferte creste, iar cautarea devine si mai interesanta.

In Colentina, de exemplu, un apartament cu doua camere, la etajul 8 din 10, cu o suprafata de 51 de metri patrati, este scos la vanzare pentru 40.000 de euro.

La un buget de 40.000 de euro poti gasi chiar si un apartament cu trei camere.

Mai multe oferte gasesti pe www.imobiliare.ro!

Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana.

Bancile, care au cam terminat fondurile pentru Prima Casa 3, intentioneaza sa majoreze nivelul avansului, dar si pe cel al dobanzilor daca programul va fi schimbat.

De altfel, Programul guvernamentul Prima Casa ar putea deveni accesibil si pentru tinerii de pana in 35 de ani, care detin deja o garsoniera, dar vor sa-si cumpere un apartament mai spatios.

Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului de Finante, Gheorghe Ialomiteanu, sa discute cu bancile acest aspect, masura urmand sa se aplice in special in cazul tinerilor care si-au intemeiat o familie si vor sa aiba un copil.