Provizioanele de risc aferente creditelor acordate au crescut cu 8% anul trecut, la 2,15 miliarde lei, ceea ce a afectat semnificativ profitul bancii.

"2011 a fost un an dificil, in conditiile incetinirii relansarii economice in cea de-a doua jumatate a anului, peste asteptari. Aceasta a afectat afacerile si veniturile clientilor nostri si, prin urmare, a avut un impact negativ asupra tranzactiilor acestora cu BCR. In acest context, BCR a inregistrat un rezultat operational solid, administrand riscurile in mod corespunzator, majorandu-si bilantul si consolidandu-si pozitia de lider pe piata din Romania. Principalele noastre preocupari vor ramane sa ne sustinem clientii prin produse si servicii de calitate, ca acestia sa inceapa sa isi recastige increderea, sa investeasca, sa faca angajari si sa contribuim la accelerarea relansarii economice a Romaniei. Erste Group sustine puternic si constant BCR, aspect dovedit prin recenta crestere de capital, alaturi de achizitia pachetelor de actiuni de la SIF-uri si actionarii privati ai BCR", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR, citat de Mediafax.

Potrivit datelor publicate de Erste Bank, actionarul majoritar al bancii, BCR a inregistrat anul trecut pe segementele de retail si IMM o pierdere de 31,2 miliarde euro (135 milioane lei).

BCR a anuntat insa un rezultat net din tranzactionare mai mare cu 35,8% la nivel anual, care a contribuit cu 422,4 milioane lei (99,6 milioane euro) la venitul BCR, crestere determinata in principal de tranzactiile valutare (rezultatul net la sfarsitul anului 2010 a fost de 311,1 milioane lei).

Profitul operational al grupului BCR s-a ridicat la 2,43 miliarde lei (574,6 milioane euro), in scadere cu 14,6% de la 2,85 miliarde lei (676,4 milioane euro) la sfarsitul anului 2010, din cauza reducerii venitului operational.

Portofoliul de imprumuturi al BCR continua sa creasca datorita unei bune performante inregistrate in special pe segmentul creditelor corporative.

Imprumuturile retail au crescut datorita volumelor sporite din T3 (+3,5% in comparatie trimestriala). Cota de piata a BCR la credite s-a mentinut la 22% la sfarsitul lunii decembrie 2011, in timp ce cota de piata pe segmentul imprumuturilor imobiliare in euro a crescut la 29% (+0,7% pp in comparatie trimestriala).

Depozitele de la clienti au crescut cu aproximativ 4,9% in comparatie anuala, proportional cu piata. BCR si-a consolidat pozitia de lider pe piata, inregistrand o cota de peste 20%. Banca dispune de o lichiditate puternica si o baza de capital solida, cu mult peste cerintele minime.
 
Erste Group revine pe profit in trimestrul 4 si isi reduce pierderea pe 2011 la 718,9 mil. euro

Erste Group a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un profit net dupa plata intereselor minoritare de 254,1 milioane euro, rezultat care limiteaza pierderea anuala la 718,9 milioane euro.

"Revenind pe profit in trimestrul al patrulea am demonstrat ca modelul nostru de afaceri - banca de retail si corporate din estul Uniunii Europene - functioneaza chiar si in contextul in care conditiile economice raman dificile. Anul trecut am inregistrat o crestere a profitului net aproape in toate tarile unde suntem prezenti. In Ungaria si Romania am intarit echipele de conducere si am luat masuri pentru a reveni la o evolutie de succes", a declarat intr-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Diminuarea usoara a venitului operational si cresterea moderata a cheltuielilor operationale au determinat scaderea profitului operational cu 4,2%, de la 3,78 miliarde euro in 2010 la 3,62 miliarde euro anul trecut.

In 2010, Erste Bank Group a raportat un profit anual net de 878,7 milioane euro.

"Am luat masurile necesare si ne-am redus activitatile secundare cu si mai multa hotarare decat in anii precedenti. Acest lucru ne-a permis sa ne imbunatatim rata capitalului de baza. Suntem pe drumul cel bun pentru a atinge un indice Core Tier 1 de 9% incepand cu sfarsitul lunii iunie 2012. La sfarsitul anului 2011, indicele Core Tier 1 calculat potrivit metodologiei EBA se situa deja la 8,9%, ceea ce a redus necesarul de capital de la 743 milioane euro la 166 milioane euro", a mai spus Treichl.