"Analiza efectuata de autoritatea de concurenta a relevat faptul ca operatiunea notificata nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca, respectiv nu va conduce la crearea sau consolidarea unei pozitii dominante a societatii rezultate din fuziune, care sa aiba ca efect restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. 

In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala.

Banca rezultata va ocupa locul al treilea in functie de active. Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup se va plasa dupa BCR si BRD. 

Dupa fuziune, cele doua grupuri grecesti estimeaza ca vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut. 

Concurenta mentioneaza ca, avand in vedere ca atat Alpha Bank AE, cat si EFG Eurobank Ergasias SA realizeaza in Grecia mai mult de doua treimi din cifra de afaceri la nivel european, nu exista obligatia ca aceasta concentrare economica sa fie notificata Comisiei Europene. 

Societatea rezultata in urma fuziunii dintre EFG Eurobank Ergasias SA si Alpha Bank AE se va numi Alpha Eurobank SA. 

Alpha Bank AE este o societate care face parte din grupul Alpha, unul dintre cele mai importante grupuri de servicii financiare si bancare din Grecia.

Pe piata locala, grupul EFG detine controlul asupra Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG IT Shared Services.