Primul oficial roman care arata cu degetul spre FMI: “Exista o anumita presiune pentru privatizarea Electrica cu investitor strategic"
Directorul din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu (foto), a declarat, astazi, ca FMI nu este foarte interesat ca Romania sa inlocuiasca termocentralele ineficiente cu unitati noi prin privatizari, dar pune "o anumita presiune" pentru vanzarea companiei de stat Electrica.
"In privinta privatizarilor, constatam cu regret ca FMI nu este foarte interesat in privatizarile termocentralor cu costuri mari, astfel incat sa le inlocuim cu altele eficiente. Exista in schimb o anumita presiune pentru privatizarea Electrica cu investitor strategic", a afirmat Sandulescu, potrivit Mediafax.
El a spus ca societatile energetice de stat nu pun presiune pe costurile suportate de clienti, spre deosebire de companiile private.
"Ce am realiza cu asta (cu privatizarea Electrica - n.r.)? Ar diparea comparatia dintre companiile de stat cu cele private. Avem multe reclamatii referitoare la companii care si-au eficientizat costurile pentru obtinerea de profituri", a adaugat Sandulescu.
Electrica are activitati de distributie si furnizare a electricitatii si este controlata de Ministerul Economiei. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si cehii de la CEZ (Oltenia).
Totodata, FMI insista pentru privatitarea Complexului Energetic Oltenia, companie a carei infiintare a fost aprobata de Guvern in 12 octombrie, prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Craiova si Complexului Energetic Rovinari.
In sedinta Guvernului din 12 octombrie a fost aprobata si crearea Complexului Energetic Hunedoara, care va fi format din termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei.
Crearea celor doua companii energetice este inclusa si in ultima scrisoare de intentie incheiata de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august. Potrivit angajamentelor Guvernului fata de FMI, complexurile energetice ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: