FMI: Liberalizarea preturilor la gaze se face pana in 2015. Statul va vinde actiuni la Hidrocelectrica si Romgaz
Sectorul energetic local va incepe o perioada de mari transformari, cerute insistent de FMI. Pe de-o parte, statul va renunta la reglementarea preturilor la gaze naturale si energie electrica, iar pe de alta parte, va fi fortat sa vanda o parte din actiuni detinute la companiile de stat din domeniu.
Citeste si despre cum a ajuns Franks, bancherul FMI, cu pantofii rupti in talpa!
Astfel, autoritatile romane vor demara in urmatoarele luni vanzarea unor pachete semnificative in companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz, dar si altele, a declarat luni seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"Ne concentram in mod deosebit pe sectorul energetic si transporturi care sunt esentiale pentru cresterea economica. In lunile care vor urma autoritatile vor demara vanzarea unor pachete semnificative in companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Trangaz si altele", a spus Franks.
Guvernul a vorbit, in toamna anului trecut, de o eventuala listare a Nuclearelectrica, dar ulterior subiectul a fost abandonat, intrucat intentia declarata a autoritatilor era de a crea doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, prin fuziunea mai multor societati energetice detinute de stat.
"La fel ca in sectorul energectic, companiile ineficiente si insuficient capitalizate nu fac fata. Este necesar ca acestea sa fie restructurate impreuna cu capitalizarea si experienta din sectorul privat. Impreuna cu Guvernul vom restructura companiile din domeniul cailor ferate si vom aduce capital privat", a adaugat Franks, referindu-se la cele dea-al doilea domeniu de restructurare pe care se va concentra noul acord pe doi ani.
Preturile la gaze vor fi liberalizate in etape, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei, a mai declarat luni seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.
"Decizia a fost ca preturile sa fie ajustate in timp, intr-o prima faza pentru companii si mai tarziu pentru consumatorii casnici. Pentru companii, decizia a fost ca ajustarea sa se produca gradual, pana in 2013, iar pentru cei casnici, ulterior, pana in 2015", a spus Franks.
Anterior el a mentionat ca autoritatile se vor alinia deifnitiei europene privind consumatorii casnici si categoriile pentru care se acorda subventii.
De asemenea, seful misiunii Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, a aratat ca in perioada urmatoare va trebui stabilite formulele de liberalizare a preturilor.
Pe acelasi subiect: