"Am fi avut nevoie de bugetul local pe urmatorii 100 de ani", spun edilii din Ciugud si Berghin, doua localitati din Alba, care au reusit sa se asocieze in 2009 si sa acceseze, astfel, 9 milioane de euro.

De la ulitele pline de noroi si apa la fantana, localnicii au ajuns sa aiba drumuri asfaltate si apa in casa. "Toate strazile din Ciugud aratau cum vedeti in poza asta, pline de noroi. Dupa cum vedeti , acum arata asa cum ar trebui sa arate toate satele romanesti: cu apa, canalizare si asfalt la strada",  precizeaza primarul din Ciugud.

"Am fost avantajati cei care am fost intr-o asociatie, o data ca am fost punctati in plus si doi, am absorbit mai mult decat dublul sumei decat daca mergeam singuri", explica Gheorghe Damian, primarul din Ciugud.

La Berghin, zeci de kilometri de retea de apa si canalizare le-au usurat viata batranilor care erau nevoiti, pana acum, sa aduca apa de la fantana cu galeata. "Asocierea a fost o idee salvatoare, am reusit mult mai usor sa accesam fonduri europene si am realizat retele de apa si canalizare, modernizari de drumuri", spune Vasile Bica, primarul din Berghin.

Si la Satu Mare, 11 comune s-au asociat si vor sa dezvolte zona in care traiesc cu bani nerambursabili, luati de la Uniunea Europena: 2,5 milioane de euro. Unul dintre proiectele apreciate este construirea unui camin de batrani.

In Bistrita Nasaud, ideea asocierii le-a adus numai beneficii primarilor din Runcu Salvei, Telciu si Zagra. Cu un milion si jumatate de euro, de la Uniunea Europeana, au reabilitat 11 kilometri de drum forestier.

Odata rezolvata problema infrastructurii, edilii vor acum sa promoveze si partea turistica a zonei.