Lorenzo Chiste are 46 de ani si a venit pentru prima oara in Romania in 2007. A intuit potentialul zonei si s-a hotarat sa investeasca in satul Sacel, din Cluj. In loc sa-l descurajeze, pesimismul romanilor l-a ambitionat. "Cum sa nu se poata?! E imposibil. Trebuie doar bunavointa si munca, asta m-a provocat sa le arat ca se poate face orice", a povestit acesta.

Pe administratorul afacerii l-a cunoscut in Italia, si l-a convins sa se intoarca in tara. "Am zis sa fac si eu o plantatie de capsuni, sa vedem ce iese. E mai mult o experienta pentru mine, aproape de casa, bani mai multi", spune Claudiu Vlad.

Alaturi de Claudiu, au prins curaj si altii, iar acum prospera toata comunitatea. "Ma bucur ca pot lucra aici, ca sa nu ma mai duc in alte tari", marturiseste unul dintre angajati.

Lorenzo a investit cateva sute de mii de euro in utilaje si seminte aduse din Italia, iar roadele incep sa se vada. "Totul este automatizat. Chiar in acest moment primesc apa", explica agricultorul.

Mai mult de jumatate din recolta ajunge in Italia, dar exista destula marfa si pentru piata romaneasca. Lorenzo spune ca s-ar putea face bani frumosi in acest domeniu, daca romanii s-ar uni in asociatii si ar accesa mai multe fonduri europene.