Cultura de lavanda cu fonduri europene

In localitatea Finisel, din Cluj, Gabriela Culda a plantat peste 5.000 metri patrati de lavanda. A lasat in urma Finantele - domeniul in care lucra - si a accesat 25.000 de euro pentru aceasta planta speciala.

Tanara a cumparat utilaje si terenuri si a adus rasadurile din Olanda. "Ideea de lavanda a venit din a face ceva deosebit nou, o cultura inovatoare, am depus in 2009, s-a aprobat in 2010, am accesat plafonul maxim de 25.000 de euro. Nu a fost foarte greu, cultura compenseaza orice greutate", precizeaza agricultorul.
 
Recoltata, lavanda pleaca in florarii din toata tara. Mai mult, Gabriela se ambitioneaza si face chiar aranjamente, jucarii si pernute cu lavanda.

Ferma de capre
 
Un alt tanar fermier, din localitatea Dumitra din Bistrita-Nasaud, a invatat pe propria piele ce inseamna sa pornesti de la zero un business. La 28 de ani, Florin Avram s-a luptat cu birocratia si a pus pe picioare o ferma de capre, care azi ii aduce venituri consistente. Daca in urma cu trei ani a pornit cu 95 de animale, acum ii zburda prin ograda nu mai putin de 220 de capre si 160 de iezi.

"Neavand clienti si experienta, nu am reusit sa vand toata cantitatea de branza produsa sau de lapte. Pe parcurs, mi-am format o clientela. Ce nu am reusit sa vand, am aruncat",
marturiseste tanarul. Cu o luna inainte de paste, fermierul din Bistrita-Nasaud a reusit sa-si vanda insa toti iezii.

Numai in judetul Cluj, 370 de tineri au obtinut 10 milioane de euro, fonduri europene. Alti 150 sunt in stadiul de evaluare finala a dosarelor. Sute de tineri de pana in 40 de ani, din toata tara, au accesat in ultimii cinci ani zeci de milioane de euro pentru infiintarea unor ferme in mediul rural.