Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, in 14 iulie, sesizarea procurorului general al Romaniei privind dobandirea averii de catre Dan Ioan Popescu si sotia sa. Instanta a decis atunci confiscarea a peste 4 milioane de lei, solutia putand fi contestata in termen de 30 de zile la un complet superior.

Instanta a constatat ca valoarea de 2,62 milioane de lei, pretins incasata in baza unui contract de cesiune de parti sociale la SC Ital Agency SRL, nu poate fi inclusa la capitolul venituri, nefiind dovedita ca fiind obtinuta real, "deci cu atat mai putin licit", scrie instanta in motivarea deciziei din 14 iulie.

Judecatorii au apreciat ca actul juridic de cesiune a partilor sociale a fost fictiv si fondat pe o cauza falsa.

Astfel, intr-un interval de cinci luni, Dan Ioan Popescu si sotia sa au facut cheltuieli de 810.000 de lei pentru majorarea capitalului social al SC Ital Agency SRL, numarul partilor sociale crescand de la 3.500 la 11.600 avand valoarea nominala de 100 de lei.

Totodata, instanta a inlaturat de la capitolul venituri suma de 568.000 de lei care ar fi fost obtinuta din vanzarea in regim de consignatie a 41 de obiecte, intrucat acestea nu apar in certificatul de mostenitor si nici nu s-a dovedit ca Elena Popescu le-ar fi introdus in tara cu ocazia casatoriei.

In ceea ce priveste suma de 155.744 de lei care ar fi fost cheltuita pentru achizitionarea de obiecte de arta si bijuterii, nu exista niciun temei privind existenta acestor tranzactii, mai scriu judecatorii.

Dupa pronuntarea deciziei din 14 iulie, Dan Ioan Popescu a declarat, pentru Mediafax, ca decizia ICCJ privind confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea sa este aberanta, precizand ca va contesta hotararea si va continua procesul "in tara si in afara".