UE vrea ca averile functionarilor corupti si ale traficantilor sa fie confiscate. Romania nu a schimbat inca legislatia. VIDEO
Averile functionarilor corupti, limuzinele si vilele traficantilor sau bunurile escrocilor ar trebui confiscate. Comisia Europeana ne cere acest lucru din 2008.
Dar oficialii nu se grabesc sa schimbe legislatia, spre bucuria celor condamnati pentru care Romania e un paradis. Numai anul acesta, procurorii au pus sub sechestru sume si bunuri in valoare totala de 150 de milioane de euro. Cat a recuperat statul pana acum? Nimeni nu stie.
De exemplu, locuinta lui Bercea Mondialu, un cunoscut membru al lumii interlope din Olt, arestat pentru tentativa de omor si spalare de bani. Procurorii au pus sechestru pe cladirea cu turnulete dar si pe alte 10 proprietati ale suspectului, situate in Slatina.
Bunurile imobile nu pot fi vandute de invinuit pentru ca ar fi fost construite cu banii obtinuti din infractiuni. Ele au fost evaluate la cateva sute de mii de euro. Anchetatorii au ridicat si banii si bijuteriile familiei.
Sechestrul asigurator este pus pentru ca dupa o sentinta irevocabila statul sau partile vatamate sa fie despagubite. In aceeasi situatie se afla si Gigi Becali care asteapta de mai bine de doi ani sa afle daca va primi inapoi valiza cu 1.700.000 de euro, banii cu care ar fi dorit sa cumpere performanta fotbalistilor de la Universitatea Cluj. Pe lista celor in prag de confisecare a unei parti din avere mai sunt George Copos, Ioan si Victor Becali, Cristi Borcea, Jean Padureanu sau Gheorghe Netoiu.
Exista insa si situatii, cum este cazul unor oameni de afaceri turci suspectati de evaziune fiscala, in care procurorii strang dovezi, ii trimit in judecata pe suspecti insa la final ia prejudiciul de unde nu-i. Inculpatii nu au nimic pe numele lor, iar statul ramane cu buzele umflate.
Sechestrul pus de parchet pe averile sutelor de invinuiti din dosarele penale deschise anul acesta se ridica la nu mai putin de 151 de milioane de euro. Toti acesti bani ar trebui sa ajunga la buget.
Uniunea Europeana spune ca statul ar trebui sa ia toata averea pe care vinovatul n-o poate justifica. In 2009, Ministerul Justitiei a propus ca si in Romania sa fie confiscate averile nejustificate ale infractorilor. Proiectul a ajuns in Parlament, insa alesii neamului nu au avut curajul sa il adopte si sa ii dea putere de lege. Asa ca pana la noi ordine, procurorii pun sechestru doar pe bunurile obtinute din infractiuni, iar statul pierde bani in fiecare zi.