Spre exemplu, cei de la Financial Times scriu ca, in Franta, mostenitoarea imperiului L’Oréal - Liliane Bettencourt - vrea ca, intr-un gest de solidaritate, bogatii sa fie impoziti mai drastic pentru a atenua din deficitul bugetar al tarii.

Pana acum 16 executivi cu milioane de euro in conturi au semnat o petitie in acest sens, intr-o revista locala. Miscarea ar putea sa fie un ajutor nesperat pentru actualul presedinte al Frantei  - Nicolas Sarkozy - care se pregateste pentru cursa electorala de anul viitor. Partidul sau mizeaza tocmai pe taieri bugetare si gasirea de noi surse de venit pentru reducerea deficitului public pentru a ajuta Franta sa-si mentina ratingul AAA.

In plus, autoritatile vor renunta la saptamana scurta de lucru de 35 de ore, care a costat pana acum guvernul in jur de 4,5 miliarde de dolari, din taxe neincasate pe salarii.

Miliardar american: "Platesc taxe mai mici decat angajatii mei"

Nu este primul caz de acest timp. Miliardarul american Warren Buffet a socat o lumea intreaga, la inceputul lunii, cand a cerut Congresului american sa majoreze taxele oamenilor de afaceri cu bani pentru ca "el si prietenii sau au fost rasfatati destul de politicienii prietenosi din Congres”, a recunoscut presedintele Berkshire Hathaway Inc., intr-un comentariu publicat de New York Times.

El a dat si un exemplu. Potrivit acestuia, daca in 1992, cei mai bogati 400 de americani aveau un venit taxabil de 17 miliarde de dolari si plateau la stat aproape 30% din aceasta suma, in 2008, desi venitul bogatilor a crescut la peste 90 de miliarde de dolari, taxele platite la stat au scazut la 21,5%.

Buffet a mai spus ca plateste impozite mai mici decat cei care lucreaza pentru el.

Impozit pe mostenire

In Spania, autoritatile vrea sa reintroduca taxa pe avere pentru a aduce mai multi bani la bugetul de stat, cu trei luni inaintea alegerilor generale, din noiembrie, potrivit cotidianului El Pais. Taxa pe avere, o forma de impozitare a mostenirii, la care s-a renuntat din 2008, a adus in 2007 - 2,1 miliarde euro la buget. 

Taxa a fost abandonata de guvern in incercarea de a stimula economia, dupa ce Spania intrase in recesiune.

In Europa, Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel au militat pentru introducerea unei taxe pe avere, dar ideea a fost respinsa cu vehementa de britanici.

Citeste si

Prima companie americana care introduce in oferta iPhone 5. De cand poti cumpara noul model Apple

Fostul presedinte al FED: Zona euro se prabuseste si afecteaza si economia SUA