Citi a cumparat EMI in luna februarie, scapand-o astfel de datoriile de 3,5 miliarde de dolari acumulata. Valoarea totala a tranzactiei actuale dintre Citi, UMG si SME este de 4,1 miliarde de dolari.

Pentru suma de 1,9 miliarde de dolari UMG a achizitionat “recording music division” a EMI, cu toate label-urile din portofoliu: Blue Note, Capitol, Parlophone si Virgin Records. Pentru alte 2,2 miliarde de dolari, SME a achizitionat partea de “publishing”.

“Aceasta tranzactie a reusit sa indeplineasca obiectivul Citi [fostul detinator] de a maximiza valoarea de piata a EMI. Mostenirea culturala, artistii, angajatii care au lucrat pentru succesul casei de discuri britanice vor fi apreciate de Universal Music Group si Sony Music Entertainment”, a declarat presedintele EMI Group Stephen Volk care detine si functia de vicepresedinte al Citigroup.

Prin impartirea EMI intre cele mai mari companii muzicale din lume, “the big four” – “liga” celor mai puternice case de discuri din lume (Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, EMI Group) – devine “the big three”. In perioada 1988-1998, grupul celor mai puternice se numea “the big six”, dupa vinderea Polygram catre Universal Music Group se ajunge la “the big five”, iar prin inglobarea BMG Music (Bertelsmann Music Group) in portofoliul Sony Music Entertainment in 2004, grupul devine “the big four”.

Electric and Musical Industries Ltd (EMI) a aparut in 1931 ca urmare a unirii fortelor dintre Columbia Gramopohone Company (una din primele firme producatoare de gramofoane din Marea Britanie) si His Master’s Voice (casa de discuri a companiei Gramophone Company).