Divizia Citigroup Global Markets a indus in eroare investitorii in legatura cu obligatiuni garantate prin imprumuturi (CDO), in valoare de circa 1 miliard de dolari, intrucat nu i-a avertizat ca a facut plasamente de tip short-selling (vanzare in lipsa n.r.) impotriva acestor active, relateaza Reuters.

Un trader experimentat in domeniul instrumentelor CDO a declarat ca portofoliul "este cel mai bun plasament short-selling din istorie", iar un manager de instrumente financiare garantate prin imprumuturi a spus ca portofoliul "este oribil".

Instrumentele financiare respective au intrat in default in 2007, la mai putin de noua luni de la constituire, provocand pierderi investitorilor chiar daca Citigroup a obtinut 160 de milioane de dolari din comisioane si profituri.

Citigroup a incheiat un acord cu SEC pentru inchiderea investigatiei, dar nu a recunoscut ca ar fi procedat incorect.
Acordul este al treilea incheiat de SEC cu o banca importanta acuzata ca a vandut instrumente CDO, pentru ca apoi sa parieze impotriva acestora.

Citigroup Inc. este o companie de servicii financiare americana cu sediul in New York City. A fost fondata in aprilie 1998 prin fuziunea Citicorp cu Travelers Group. In prezent, compania are peste 200 milioane conturi clienti in peste 100 tari, cu active de aproape 1.9 trilioane de dolari.

Printre brandurile companiei se numara: Citibank, Banamex, Citimortgage, CitiInsurance, Citicapital, Citifinancial, Diners Club, Primerica, Smith Barney, CitiCards, Credicard / Credicard Citi si Egg.

Citigroup este prezent pe piata romaneasca prin Citibank Romania, din 1996.
 
JPMorgan Chase a convenit cu SEC, in iunie, plata unei penalizari de 153,6 milioane de dolari.

Goldman Sachs Group a acceptat in iulie 2010 o penalizate de 550 milioane de dolari, din aceleasi motive.

Scandalurile in care a fost implicata Citigroup

Numele companiei americane Citigroup a fost asociat cu scandaluri bursiere fara precedent, care au zguduit SUA si au dus la falimentul companiei energetice Enron si al operatorului de telecomunicatii WorldCom, in urma unor abuzuri contabile. Peste 10 brokeri din cadrul Citigroup, printre care si Jack Grubman, au fost sanctionati atunci pentru publicarea unor rapoarte care ascundeau intentionat situatia financiara reala a acestor grupuri.

In iulie 2004, grupul italian Parmalat a depus plangere impotriva Citigroup, acuzand-ul ca a ascus situatia financiara reala a companiei si ca a jucat un rol important in evenimentele care i-au grabit falimentul in 2003.

In februarie 2005, Citigroup anunta un nou cadru etic, dupa un scandal legat de o serie de tranzactii suspecte, efectuate de echipa londoneza pe piata de obligatiuni din Europa.

Citeste si:

O companie din Columbia da tonul in materie de pantofi: sireturile suflate cu metale pretioase. Pretul excentricitatii: 19.000 dolari

Povestea "cititorilor" de vinuri. Cum se creeaza un somelier FOTO