Consortiul castigator a obtinut 97 de puncte pentru oferta tehnica, cerand un comision de 0,88% din valoarea actiunilor vandute.

Sindicatul concurent, UniCredit CA-IB Securities (lider de consortiu)-Goldman Sachs-Unicredit Bank-Erste Group-BCR si BT Securities, a primit 96 puncte la oferta tehnica, iar comisionul cerut a fost de 1,39%.

Ofertele au fost depuse de cele doua consortii la inceputul lunii martie si au o valabilitate de patru luni de la data deschiderii.

Hidroelectrica este evaluata intre 2,8 miliarde euro si 3,9 miliarde euro, astfel ca oferta prin care compania va vinde pe bursa 10% din actiuni ar fi cuprinsa 280 milioane euro si 390 milioane euro.

Goldman Sachs, Erste si BCR se ocupa in prezent, alaturi de Raiffeiesen Capital&Investment, de pregatirea ofertei de vanzare a 15% din actiunile Romgaz, pentru listarea companiei la BVB.

In acelasi timp, BCR, Erste si Intercapital Invest au fost umoplicate in oferta secundara prin care statul a vandut 15% din actiunile Transelectrica (TEL), pentru 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro).

Totodata, BT Securities se va ocupa de oferta Transgaz impreuna cu Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si firma ceha de brokeraj Wood& Co.

Listarea producatorului de electricitate Hidroelectrica a fost decisa de actionarii companiei la finalul lunii ianuarie, in AGA, dupa ce Guvernul a avizat inceperea procedurilor de cotare la Bursa a companiei. Executivul a decis in ianuarie initierea demersurilor pentru vanzarea cate unui pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, conform intelegerii cu Fondul Monetar International (FMI).

Autoritatile romane au convenit cu FMI ca procedurile de listare a Hidroelectrica sa fie incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a acestui an.

Listarea Hidroelectrica va fi realizata printr-o majorare a capitalului companiei. Hidroelectrica va emite un pachet de 12,49% din actiuni, din care 2,49% pot fi subscrise de Fondul Proprietatea, iar restul de 10% vor fi vandute la bursa.

Fondul Proprietatea detine in prezent 19,94% din actiunile Hidroelectrica. Producatorul de electricitate are un capital social de 4,474 miliarde lei.

Profitul net al Hidroelectrica a scazut drastic anul trecut, la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei in 2010, in principal din cauza secetei. Totodata, cifra de afaceri a coborat cu 8,4%, la 3 miliarde lei, de la 3,27 miliarde lei in 2010.

Directorul general al companiei, Dragos Zachia, a afirmat la finele lunii februarie ca cifra de afaceri ar putea stagna in acest an, iar profitul bugetat se apropie de 100 milioane lei.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda actiuni reprezentand cate 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participatie de 20% din CFR Marfa si pana la 20% din Tarom.