Buiter a aratat ca Spania va intra probabil intr-un program de tip Troica in acest an, ca o conditie pentru obtinerea unui sprijin mai mare din partea Bancii Centrale Europene (BCE) pentru datoria suverana si/sau bancile spaniole.

Guvernul de la Madrid anticipeaza pentru acest an un declin al PIB de 1,7%, dar estimarile Citigroup sunt mai pesimiste, respectiv o contractie de 2,7%.

"Este putin probabil ca deficitul bugetar promis, de 5,3% din PIB in acest an si de 3% in 2013 sa fie atins", considera Buiter, cu doua zile inainte de prezentarea de catre guvern a bugetului pentru 2012, care trebuie sa includa economii bugetare mari.

In raport se arata ca Spania poate evita restructurarea datoriilor, dar este nevoie de masuri radicale la nivelul bugetului structural.

Guvernul spaniol a fost activ in domeniul reformelor structurale, dar a ratat oportunitatea de aplica austeritatea bugetara inca din primele zile ale mandatului, potrivit Citigroup.

Temerile legate de situatia financiara a Spaniei s-au amplificat in ultima perioada, iar subiectul va fi discutat la reuniunea de vineri a ministrilor de Finante din zona euro, de la Copenhaga.

Guvernul a anuntat deja economii de 8,9 miliarde de euro si majorari ale impozitelor pentru suplimentarea veniturilor cu 6,3 miliarde de euro.