Guvernul a avizat scaderea TVA la paine la 9%. Care sunt produsele de panificatie care se vor ieftini
UPDATE Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux, potrivit Mediafax.
Premierul Victor Ponta a afirmat ca expertii FMI sunt in continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei masuri in ceea ce priveste scaderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scaderea TVA.
El a precizat ca va solicita asociatiilor producatorilor de paine sa demonstreze intr-un termen "rezonabil" ca reducerea TVA, care nu va fi prevazuta ca o masura temporara, va contribui la diminuarea evaziunii fiscale, aratand ca esecul acestui proiect obtinut extrem de dificil va bloca extinderea unei reduceri de TVA la alte domenii
Premierul a mai declarat ca fiecare cetatean care cumpara o paine trebuie sa ceara un bon fiscal, deoarece in sens contrar reducerea TVA la paine va insemna doar "paguba in buget", iar Guvernul va ramane singur in demersul de reducere a evaziunii fiscale.
Reducerea TVA de la 24% la 9% la paine si produsele de panificatie este un pas important pentru scaderea evaziunii fiscale in acest sector si ar trebui extinsa la carne, lapte, zahar si ulei si corelata cu inspectii fiscale si simplificarea platii taxelor, potrivit PwC Romania.
"Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multa vreme. De altfel, Romania era unul dintre putinele state europene care nu aplica cote diferentiate de TVA pentru alimentele de baza. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei masuri, este de asteptat ca aceasta sa duca si la o stimulare a consumului, iar, daca va fi corelata cu o activitate sustinuta de control, vom putea asista in timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector", a declarat Daniel Anghel, Partener Consultanta Fiscala in cadrul PwC Romania.
El a aratat ca reducerea TVA ar trebui extinsa si la alte alimente de baza prcum carnea, laptele, zaharul sau uleiul
"In plus, asa cum s-a demonstrat, introducerea taxarii inverse la cereale a reprezentat o masura care a diminuat evaziunea fiscala din acest sector, dar in acelasi timp nevoie in continuare de masuri fiscale curajoase pentru a combate concurenta fiscala neloiala si a creste gradul de colectare a veniturilor la buget. In acest context, introducerea taxarii inverse si la livrarile de energie catre companii si pentru tranzactiile cu certificate verzi, masura permisa de Bruxelles, se adauga in mod firesc masurilor anti-evaziune initiate de autoritatile fiscale", a precizat Anghel.
Potrivit PwC Romania, aceste initiative trebuie completate si cu alte masuri, precum implementarea taxarii inverse si pentru alte domenii ce reprezinta un risc fiscal ridicat, reforma ANAF si focalizarea inspectiilor fiscale pe zonele cu risc sporit de evaziune fiscala.
Mai multe despre:
#Victor Ponta#tva paine
Pe acelasi subiect: