Ponta, despre TVA redus la paine: "Expertii FMI sunt sceptici, nu le place, dar decizia e a Guvernului"
Expertii Fondului Monetar International (FMI) sunt sceptici in ceea ce priveste eficienta reducerii TVA la paine, nefiind de acord cu ideea, a precizat premierul Victor Ponta. In final insa, decizia apartine Guvernului, a subliniat prim-ministrul.
"Cei de la FMI sunt sceptici, nu le place ideea, dar pana la urma este decizia noastra. Daca noi putem sa aratam ca masura este sustenabila...aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat, daca ei ne vor ajuta sa combatem evaziunea fiscala si sa avem incasari bune, se va dovedi un proiect de succes. Daca vor considera ca si la 9% este prea mare TVA-ul si nu trebuie sa il plateasca, inseamna ca am gresit noi, dar merita incercat", a spus Victor Ponta in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Mediafax.
Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine, masura care ar putea fi insa aplicata, probabil, doar din luna septembrie, a declarat recent premierul Victor Ponta.
El a precizat ca reducerea TVA la paine, anuntata initlial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicata nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevazuta sa fie efectuata la 30 iulie, ci "probabil 1 septembrie, daca totul este foarte bine".
Premierul a explicat totodata ca este necesar sa existe si o opinie favorabila din partea FMI. In luna mai, premierul Victor Ponta a declarat ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa fie alocata 250 milioane lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.
El arata ca reducerea TVA la paine nu se poate face decat pe tot lantul si ca proiectul poate debuta dupa rectificarea bugetara din luna iulie.
Un document al Ministerului Finantelor redactat in primavara acestui an arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi "cel putin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, preciza insa atunci ca TVA va fi redusa la paine incepand cu luna iulie, deoarece reprezinta un angajament politic al USL, si ca documentul in care se arata ca nu exista venituri de compensare pentru o astfel de masura este un document intern, dar ca sursele de compensare pot fi totusi asigurate printr-o "imbunatatire a colectarii".
Pe acelasi subiect: