TVA va fi redusa la paine, la 9%, din septembrie. Impactul, compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea taxei pe bunuri de lux
Sursa: Mediafax Foto
Taxa pe valoarea adaugata va fi redusa la paine de la 1 septembrie. Impactul negativ al masurii, calculat la 100 milioane lei, va fi compensat prin cresterea accizelor la alcool si introducerea celor la bunuri de lux, precum masini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare estimate sa fie atrase astfel din accize la 300 milioane lei.
Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament.
Acciza la alcool va creste de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru, in timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul Finantelor.
Premierul Victor Ponta a afirmat luni seara ca expertii FMI sunt in continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei masuri in ceea ce priveste scaderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scaderea TVA.
Taxa pe valoarea adaugata la paine va fi redusa doar daca asociatiile de producatori din industria painii vor ajuta Guvernul sa combata evaziunea fiscala, mesaj care le va fi transmis in perioada imediat urmatoare, declara duminica premierul Victor Ponta.
"O sa le spun ca facem acum un sacrificiu cu TVA-ul doar daca fac si ei un sacrificiu sa ne ajute sa luptam impotriva evaziunii fiscale, ca altfel, n-o facem", a spus Victor Ponta in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Mediafax. El a precizat ca va avea in acest sens o discutie cu asociatiile producatorilor din industria painii.
Basescu: "Poate fi negociata cu succes cu FMI"
Presedintele Traian Basescu a declarat la randul sau duminica ca este un sustinator "fara rezerve" al reducerii TVA la paine la 9%, precizand ca aceasta masura ar putea fi negociata "cu succes" cu Fondul Monetar International, intrucat atat FMI, cat si UE sau BM "nu ne sunt dusmani, ci parteneri".
Basescu a fost intrebat, intr-un interviu difuzat duminica de Romania Libera, daca sustine reducerea TVA la paine la 9 procente. "O masura pe care, la fel ca Guvernul, o sustin fara rezerve, alaturi de crearea unei portite pentru reluarea cu profesionalism a procesului de privatizare a CFR Marfa, daca actualul castigator, GFR, nu va putea plati cele 202 milioane euro si nu va putea garanta un proces de modernizare a echipamentelor companiei. Sunt convins ca ambele pot fi negociate cu succes pentru ca FMI, UE si BM nu ne sunt dusmani, ci parteneri", a raspuns seful statului.
De asemenea, el a precizat ca un nou acord cu FMI este necesar pentru a reduce costurile statului cu peste 2 miliarde de euro.
"In primul rand, nu este vorba de un acord numai cu FMI, ci de un acord cu FMI, UE si BM, fiecare cu responsabilitatile si expertiza sa: FMI se ocupa cu politica monetara si consolidarea fiscala; UE cu guvernanta economica, agenda UE 2020 si asistenta tehnica pentru absorbtia fondurilor europene; BM cu reformele structurale; iar toate la un loc cu crearea de noi locuri de munca, cresterea competitivitatii Romaniei si indeplinirea conditiilor de intrare in zona euro. Cat timp ai un acord cu aceasta troica, se reduce contributia nationala la fondurile de coeziune alocate de UE de la 15 procente la numai 5 procente, ceea ce inseamna contributii reduse cu peste 2 miliarde euro la constructia de autostrazi, cai ferate, lucrari de mediu etc. As spune ca cei care sustin renuntarea la un astfel de acord nu stiu exact multe detalii", a adaugat Basescu.
Pe acelasi subiect: