Cine castiga din reducerea TVA la paine

Catalogata initial mai mult drept o promisiune politica populista decat o masura benefica pentru redresarea economiei, reducerea TVA la paine de la 24% la 9% va fi aplicata aproape cu certitudine de Guvern de la 1 iulie. Finantele si-au facut deja socotelile in privinta impactului bugetar, jucatorii din industrie incearca sa isi faca planuri pentru sumele pe care statul le va lasa in piata, iar consumatorii asteapta preturi mai mici. Producatorii din domeniu cred ca masura va intra in vigoare si ca se va aplica la intregul lant: grau, faina, paine, lucru subliniat si de Liviu Voinea. Traderii de cereale isi doresc, la randul lor, aceasta masura, care combinata cu prelungirea taxarii inverse la cereale, ar putea reduce evaziunea fiscala din domeniu, potrivit Capital.

Intre preturile celor mai comercializate medicamente exista diferente intre farmacii de la 0 la 50%

Diferenta de pret in farmacii intre medicamentele cu cele mai mari vanzari din Ro­ma­nia este de la 0 la 50%, arata o analiza a ZF pe baza da­telor preluate din farmacii. Astfel, chel­tuiala conform bonului fiscal pentru Nurofen, Aspenter si Parasinus, cele mai vandute medicamente din punctul de vedere al volumului, evolueaza intre 26,10 lei in reteaua Catena si 37,47 de lei in reteaua Sensiblu. Ziarul Financiar a comparat preturile de la sase retele de farmacii (Sensiblu, Help Net, Catena, Belladonna, Centrofarm, Dona) reprezentative pentru Bucuresti, pentru trei produse (Nurofen pentru Dureri 200 mg, Aspenter Terapia 75 mg si Parasinus Europharm), pentru a realiza un index al preturilor acestor pastile. Nurofen, produs de Reckitt Benckiser, este pentru durere, Aspenter este in portofoliul Terapia Cluj si este din aria cardiovasculara, iar Parasinus este fabricat de Europharm Brasov si este pentru raceala. Pretul produselor ce se dau fara prescriptie (OTC-uri, over the counter, peste ghiseu in engleza) se formeaza liber (si nu este impus de stat, asa cum se intam­pla in cazul pastilelor ce se dau doar cu reteta), ceea ce inseamna ca jucatorii de pe intreg lantul pana la pacient (producator, distribuitor, farmacie) pot decide ce marje sa aplice.

Salariile bugetarilor: 1,13 miliarde de euro in aprilie, plus 50%

Cheltuielile de personal au inregistrat in aprilie o crestere de 52% fata de aceeasi luna din 2012, iar pe ansamblul primelor patru luni avansul a fost de aproape 30%, potrivit datelor anuntate de Ministerul Finantelor. Finantele explica aceasta crestere prin reintregirea salariilor din sectorul bugetar, precum si prin „plati anticipate ale drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariati din sectorul public“. In fapt, salariile aferente lunii aprilie care trebuia platite in perioada 5-15 mai au fost platite tot in aprilie pentru ca in primele zile din mai bugetarii au avut liber. Astfel, au fost platite salarii de 5,092 miliarde de lei (1,13 mld. euro) bugetarilor in aprilie 2013 fata de 3,351 miliarde de lei in aprilie 2012, scrie Ziarul Financiar.

Tramvaiul romanesc facut cu Siemens se prezinta lumii

Tramvaiul Imperio, o colaborare intre Astra Vagoane Calatori Arad si Atelierele centrale ale RATB Bucuresti, este prezentat, in aceasta saptamana, participantilor la Congresul Mondial al Transportului de Oras desfasurat la Geneva. Valer Blidar, patronul Astra spune ca motivul pentru care s-a dus cu Imperio la Congres este incercarea de a gasi contracte pentru un produs pe care nu-l vrea nimeni in tara. La Geneva, vor fi prezente peste 3.400 de firme din 92 de tari din toata lumea, scrie www.economica.net.

Ionut Budisteanu, liceanul care a castigat unul dintre cele mai importante premii stiintifice: Vreau sa fiu profesor universitar

Ionut Budisteanu, elevul de 19 ani care a castigat premiul cel mare (Gordon E. Moore) la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013), una dintre cele mai importante competitii de stiinta si inginerie pentru liceeni din lume, vrea sa se inscrie la o facultate a unei universitati din Bucuresti si sa devina profesor universitar in Romania, desi a primit deja oferte sa se angajeze la diferite companii americane, a declarat tanarul intr-un cadru restrans de jurnalisti. “Am vazut ca cei care au schimbat lumea au fost profesorii. Si sunt foarte decis sa studiez la o universitate din Bucuresti, dar nu m-am hotarat inca la ce facultate voi alege”, a explicat liceanul, pentru www.wall-street.ro. Deocamdata, acesta se pregateste pentru a da examenul de bacalaureat, el fiind in clasa a XII-a la Grupul Scolar Oltchim din Ramnicu Valcea.

Google vrea sa capteze energie eoliana in nori

Gigantul american Google a achizitionat compania Makani Power, un start-up specializat in productia de turbine eoliene aeropurtate, informeaza Business Week. Achizitia a fost realizata prin Google X, ramura de cercetare-dezvoltare a grupului, care dezvolta si alte proiecte revolutionare, precum ochelarii cu realitate augmentata Google Glass sau masina fara sofer. Valoarea tranzactiei nu a fost comunicata. Fondata in 2006, compania Makani Power a conceput Airborne Wind Turbine (AWT), o drona echipata cu turbine care, o data ajunsa la altitudine, genereaza electricitate. Aparatul descrie cercuri largi pe cer si se poate ridica la altitudini intre 250 si 600 de metri, unde vanturile sunt mai puternice. Drona este atasata de un cablu, utilizat si pentru a transmite energia catre sol. Compania a raportat ca a testat cu succes prototipuri care pot genera electricitate la 30 kW, insa planul sau este sa ajunga la generarea a 600 kW, cu modele mai mari, potrivit www.manager.ro.

Germania respinge o propunere a CE de suprataxare a exporturilor chineze de panouri solare

Germania a respins luni o propunere a Comisiei Europene de sanctionare prin suprataxare a Chinei pentru practici anticoncurentiale in comertul cu panouri solare, a declarat ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, la primirea premierului chinez Li Keqiang, transmite AFP, preluata de Mediafax. "Din punctul nostru de vedere sanctiunile nu mai sunt necesare, iata de ce Germania a spus nu", a afirmat Rosler, inaintea unui dejun cu premierul Li si oameni de afaceri germani si chinezi. El a aratat ca Germania a cerut vineri Comisiei Europene sa prelungeasca pana luni termenul de avizare a sanctiunilor, pentru a putea discuta cu partenerii chinezi pe acest subiect. Cancelarul german Angela Merkel respinsese deja duminica seara orice masura protectionista, invitand la dialog cu China.

UE investigheaza operatorii de telefonie mobila asupra contractelor semnate cu Apple

Autoritatile europene de reglementare au cerut operatorilor de telefonie mobila sa acorde mai multa atentie tacticilor Apple, in ceea ce priveste distributia iPhone-urilor, scrie The Telegraph. Cererea vine ca urmare a ingrijorarilor ca producatorul american se foloseste de pozitia pe piata ca sa isi lase si mai mult in urma competitorii. In acest sens, Comisia Europeana a trimis un chestionar preliminar de noua pagini, centrat pe mecanismele concurentiale folosite de Apple. Surse din randul operatorilor britanici de telefonie sustin ca sunt nevoiti sa bage bani in reclamele televizate ale producatorului si sa garanteze vanzarea unui anumit numar de iPhone-uri, pentru semnarea contractului de colaborare. Tot in aceasta perioada, Google este acuzata ca se foloseste de asemenea de practici ilegale pentru a-si elimina concurentii.

China reduce taxa pe importurile de ceasuri elvetiene

China a acceptat sa reduca tarifele de import la ceasurile elvetiene cu pana la 60% in 10 ani, cele doua natiuni incercand sa mareasca ritmul comertului, o miscare menita sa creasca vanzarile retailerilor, informeaza Bloomberg. Reducerile vor fi implementate dupa ce ambele tari vor semna tratatul de liber-schimb, lucru care s-ar putea intampla in luna iulie, a anuntat Ministerul Comertului din Beijing. Impozitele vor fi taiate cu 18% in primul an si cu aproximativ 5 procente in fiecare din urmatorii noua ani. Importurile de ceasuri elvetiene in China au scazut cu 24% in primul trimestru, fata de anul trecut , in timp ce retailerul de lux LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton a anuntat ca in ultima perioada chinezii au facut mai putine comenzi de ceasuri decat era de asteptat.

Australia se afla in fruntea listei celor mai fericite popoare

Indexul Better Life al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ce face un clasament al celor mai dezvoltate economii din lume, a plasat Australia pe primul loc, noteaza Wall Street Journal. Criteriile folosite in stabilirea topului sunt numarul de locuri de munca, venitul, mediul inconjurator si sanatatea. Australienii ocupa prima pozitie pentru al treilea an consecutiv, devansand Suedia, o tara de asemenea recunoscuta pentru standardele sale inalte de viata si economia sustenabila. Canada s-a clasat pe locul al treilea, datorita exporturilor masive si a comenzilor pentru materiale brute, venite din Asia. Australia, a 12-a economie a lumii, incearca in prezent sa isi echilibreze economia, pentru a nu se mai baza intr-o atat de mare masura pe minerit si exporturile de energie, dorind o crestere in sectorul de productie, constructii si cheltuieli locale.

Mercedes-Benz implementeaza tehnologia codurilor QR pentru a salva victimele accidentelor

Producatorul auto Daimler va implementa codurile de tip Quick Response pe autovehiculele sale Mercedez-Benz, transmite BBC. Codurile de bare patrate, care pot fi scanate cu ajutorul telefoanelor mobile, sunt proiectate in acest caz ca sa vina in ajutorul pompierilor si al paramedicilor, pentru a fi informati mai bine, atunci cand sunt chemati sa vina la locul unui accident rutier. Scanarea codului directioneaza smartphone-ul pe o pagina web in care se explica felul in care trebuie manipulat fiecare tip de autovehicul, pentru a elibera pasagerii din interior. Pana acum, daca o masina era prea avariata, cei de la serviciile de urgenta trebuiau sa transmita numarul de inmatriculare ca sa obtina detaliile necesare, lucru care ingreuna operatiunea si marea timpul de asteptare, sustin cei de la Daimler.