Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,61%, in crestere cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2011, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,08 puncte procentuale, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,18%), in administratia publica (1,15%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (1,07%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,07%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,12%).

Ca si in trimestrele anului precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat circa o treime (8.300 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,82%.

Peste 12% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (3.100 locuri vacante), in timp ce in administratia publica (2.800 locuri vacante) s-au concentrat putin peste 11% din numarul total al locurilor de munca vacante. Impreuna cu activitatea de invatamant (600 locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza peste o patrime (26%) din numarul total al locurilor de munca vacante.

Jumatate din angajatorii din Romania nu gasesc salariatii de care au nevoie

Pe de alta parte, un studiu al companiei de resurse umane Manpower arata ca aproape jumatate dintre angajatorii din Romania (45%) intampina dificultati in ocuparea posturilor, in principal din cauza lipsei competentelor tehnice ale candidatilor.

In Romania, pozitiile ce ridica cele mai mari dificultati angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti de vanzari, in principal din cauza lipsei competentelor tehnice la nivelul candidatilor (dupa cum motiveaza 61% dintre angajatori), a lipsei de competente specifice industriei - certificari sau calificari (57%) si a insuficientei experiente (36%).

Printre posturile greu de ocupat se numara si cele de operatori productie, personal IT, personal contabil si financiar, soferi, personal hotelier si personal administrativ.

Spre comparatie, rezultatele studiului din 2011 aratau ca 53% dintre angajatorii romani intampinau dificultati in ocuparea posturilor vacante, cel mai greu de gasit fiind la acea vreme, in ordine, muncitorii calificati si inginerii.. Anul acesta au aparut doua categorii noi, mentionate de mai multi angajatori, direct in top 5, respectiv responsabili vanzari pe locul trei si personal IT pe locul cinci.

"Ingrijorator este faptul ca doar 9% dintre angajatori sunt preocupati de impactul pe care il poate avea deficitul de talente asupra clientilor sau investitorilor, in scadere de la 25% anul trecut. Atragerea de talente va ramane un diferentiator cheie din punct de vedere competitiv in Era resurelor umane", a declarat intr-un comunicat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.

In opinia sa, liderii in resurse umane vor fi nevoiti sa ia in considerare solutii, precum angajarea de personal educabil, flexibil, caruia sa-i ofere training superspecializat, extinderea cautarii de canditati in categorii neexploatate inca, cum ar fi tinerii fara experienta, astfel incat sa se poata gasi forta de munca necesara.

ManpowerGroup a intervievat peste 38.000 de angajatori din 41 de tari si teritorii pe parcursul trimestrului al doilea din 2012 pentru realizarea studiului.

Manpower Romania este specializata in recrutare permanenta, temporara si pe baza de contract, evaluare si selectie, formare profesionala, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane, functionand prin intermediul a 11 agentii, in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti si Pitesti.