Potrivit precizarii Ministerului Muncii, autoritatile propun unificarea alocatiei de stat cu alocatia familiala complementara, respectiv alocatia de sustinere pentru familia monoparentala. Noua alocatie unitara rezultata se va acorda in cuantumuri diferentiate in functie de veniturile pe membru de familie si de numarul de copii din familie.

Cuantumurile vor fi mai mari pentru familiile cu venituri mai reduse si direct proportionale cu numarul de copii, urmand ca familiile cu venituri foarte mari sa primeasca alocatia intr-un cuantum foarte mic.

Prin urmare, se va acorda un sprijin focalizat, tintit, pentru familiile cu copii si ale caror venituri nu permit asigurarea ingrijirii si cresterii copiilor”, precizeaza Ministerul Muncii.

De aceeasi parere este si premierul, care a declarat, la Cluj, ca daca dreptul la alocatie este “constitutional recunoscut”, cuantumul se stabileste de catre stat.

"Nu-i firesc ca oamenii care au Mercedes in curte sa primeasca si ajutor. E bine ca acei oameni, cu Mercedes in curte, sa mearga la munca in continuare, cum isi desfasora activitatea, si banii aceia de sprijin social sa mearga la oamenii care cu adevarat o duc greu in aceasta tara, mai ales in perioada de criza", a spus premierul Emil Boc.

Boc a adaugat ca potrivit discutiilor de la nivelul Guvernului, se va mari cuantumul alocatiei pentru cei cu venituri mici si va scadea pentru cei cu venituri mari.

Declaratiile de astazi ale ministrului Seitan au atras critici, atat din partea opozitiei, cat si din partea partenerilor de guvernare.

Rovana Plumb, europarlamentar PSD, a atras atentia ca in niciun stat UE nu exista o astfel de situatie si ca eliminarea alocatiei pentru copiii care au familii instarite este neconstitutionala. Pe de alta parte, atat reprezentanta PDL, Sulfina Barbu, cat si vicepremierul Marko Bela, au declarat ca Mihai Seitan nu are girul coalitiei de guvernare pentru eliminarea alocatiei pentru unele categorii de copii.

Potrivit Ministerului Muncii, in prezent, de alocatia de stat pentru copii beneficiaza 3,9 milioane copii, iar de alocatia familiala complementara și alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, care se acorda acelor familii cu venituri pe membru de familie de pana la 470 lei, beneficiaza 799.300 familii.