Memorandumul pentru aprobarea Programului de convergenţă va fi adoptat săptămâna viitoare. Guvernul nu înaintează nicio dată pentru adoptarea euro
Euro, criza din UE, zona euro
Din zona euro fac parte în prezent 19 state membre ale Uniunii Europene. Ultimele țări admise în zona euro au fost Letonia, în 2014, și Lituania, un an mai târziu.
Memorandumul privind aprobarea conţinutului Programului de convergenţă 2018 - 2021 va fi adoptat cel mai probabil în şedinţa următoare de Guvern, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă Guvernul a analizat în şedinţa de joi acest memorandum şi dacă s-a discutat despre o dată la care România ar putea trece la euro, Nelu Barbu a declarat:
"Acest memorandum a fost (...) adus în discuţie în primă lectură, însă iniţiatorul a luat decizia amânării adoptării pentru a mai pune la punct anumite aspecte din acest memorandum. Aşadar, cel mai probabil acesta va fi adoptat în şedinţa următoare de Guvern. Deocamdată eu nu vă pot oferi detalii despre conţinutul lui. (...) Se va modifica probabil şi va veni într-o formă finală şi există riscul să vă spun un lucru acum şi să nu mai fie valabil săptămâna următoare".
Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că este convins că discuţiile privind adoptarea şi promovarea acestui memorandum sunt "stabilite de comun acord cu toate instituţiile implicate".
Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că este convins că discuţiile privind adoptarea şi promovarea acestui memorandum sunt "stabilite de comun acord cu toate instituţiile implicate".
Pe 21 martie, premierul Viorica Dăncilă anunţa înfiinţarea unei Comisii naţionale de fundamentare a planului de trecere la moneda euro, care a avut prima întâlnire pe 12 aprilie, iar pe ordinea de zi a fost ca subiect central de dezbatere diagnoza criteriilor de convergenţă pentru adoptarea monedei unice europene.
Din Comisia Naţională fac parte reprezentanți ai Guvernului, Academiei Române, BNR şi ai Comisiei Naţionale de Prognoză.
Congresul PSD a votat, în luna martie, adoptarea monedei unice în 2024, Liviu Dragnea afirmând că este un pas care presupune și riscuri, dar care trebuie făcut.
"Trebuie să privim cu curaj şi să înţelegem că este un pas obligatoriu şi singura şansă pentru ca România să se poată aşeza la masa bogaţilor din Europa. Este un proiect de solidaritate naţională. După aderarea la NATO, după aderarea la UE acesta este următorul pas natural pe care trebuie să îl facem. Ştiu că Guvernul va adopta în martie Comisia Naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, în luna aprilie vor începe dezbaterile şi vreau ca la 1 decembrie să putem propune întregii societăţi un consens politic pentru stabilirea calendarului de aderare la zona euro. Haideţi să avem această ambiţie ca atunci când vom deţine Preşedinţia Consiliului UE să avem clar definit parcursul către euro", a spus Dragnea, la Congresul PSD.
În replică, președintele Klaus Iohannis a declarat că "temporar" ţara noastră a ieşit din marja de conformare, dar că lucrurile se pot corecta dacă există voinţă politică guvernamentală.
Din zona euro fac parte în prezent 19 state membre ale Uniunii Europene. Ultimele țări admise în zona euro au fost Letonia, în 2014, și Lituania, un an mai târziu.
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, declara, săptămâna trecută, că Bulgaria va deveni al 20-lea membru al zonei euro.
Statul balcanic, care deţine preşedinţia rotativă a blocului comunitar în perioada ianuarie-iunie 2018, îşi accelerează eforturile de adoptare a monedei unice, iar premierul bulgar Boiko Borisov afirmă că Bulgaria va adera în următoarele 12 luni la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro.
"Bulgaria va fi viitorul membru al zonei euro, nu am nici un dubiu în legătură cu asta. Dar trebuie să pregătim asta cu metodă şi o putem face fără să ne grăbim, deoarece altfel aderarea la euro ar putea să nu fie perfectă", le-a declarat jurnaliştilor Pierre Moscovici.
Acesta a adăugat că Bulgaria, cel mai sărac membru al UE, ar trebui să ia măsuri pentru ca economia să ajungă din urmă ţările mai bogate din Europa Occidentală, deoarece aderarea la euro ar trebui să fie "un beneficiu şi nu un şoc".
Mai multe despre:
#program de convergenta#aderare la zona euro#Comisia Naţională pentru trecerea la euro#moneda unica
Pe acelasi subiect: