Intr-un interviu difuzat luni de caleaeuropeana.ro, presedintele a spus ca este un obiectiv strategic important al Romaniei aderarea la zona euro.

”Din punct de vedere tehnic, Romania indeplineste de ceva vreme criteriile de la Maastricht si in acest fel noi am putea sa incepem constructia unui calendar de aderare, insa lucrurile nu sunt foarte clare intre factorii care trebuie sa stabileasca acest calendar si care trebuie sa il duca mai departe, in speta Guvernul si Banca Nationala a Romaniei. Probabil va dura un pic pana ce acest nou guvern isi intelege bine rolul in arhitectura statului si incepe sa evalueze aceste lucruri”, a adaugat Klaus Iohannis.

Seful statului a mentionat ca nici parerile specialistilor nu sunt identice: ”Sunt unii care s-ar grabi, care spun ca suntem pregatiti si ar fi bine sa avem repede un calendar si sa inaintam, sunt altii care spun ca nu suntem chiar asa bine pregatiti, ca ar fi bine sa avem un calendar care prevede o perioada mai lunga. Nu vreau sa intru acum in acest chestiuni. In faza in care ne aflam cred ca este treaba specialistilor sa discute pana ajung la un punct de vedere comun”.

Iohannis a precizat ca, in mod cert, trebuie tinut cont si de alte lucruri decat strict criteriile tehnice.

Este bine sa evaluam foarte profund impactul asupra politicii fiscale daca stabilim un astfel de calendar. Trebuie sa evaluam daca aderarea la zona euro trebuie sa se produca pentru a avea ceea ce se numeste o ancora sau daca vrem sa asteptam pana se stabilizeaza foarte bine economia Romaniei si sa aderam atunci. Foarte multe puncte de vedere trebuie armonizate. Cert este ca ar fi bine sa se inteleaga Guvernul cu Banca Nationala ca sa inceapa sa lucreze pe un calendar. Decizia nu va duce imediat la o aderare la zona euro. Tehnic, e nevoie de mai multi ani de pregatire si cu cat mai repede ne stabilim obiectivele de etapa, cu atat mai bine”, a subliniat presedintele.

Daniel Daianu, membru in CA al BNR, declara recent ca economia Romaniei ar trebui sa creasca in medie cu 5% anual, in mod sustenabil, pentru a putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a ajuns in 2015 la 57% din media UE dupa PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor. Romania ar avea nevoie de noua ani pentru a ajunge, in 2024, la 75% din media zonei euro, potrivit lui Daianu.

”Daca Romania ar creste economic in mod sustenabil, in medie cu 5% pe an, ar putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani. Nivelul de 75% din media zonei euro ar putea fi atins in 9 ani, adica in 2024”, a declarat Daianu.

Insa, daca Romania si-ar pastra ritmul mediu de crestere inregistrat in perioada 2000-2015, atunci ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 ani, in vreme ce 75% din media zonei euro ar putea fi atinsa in 13 ani.

Reprezentantul BNR a atras atentia ca, pentru adoptarea monedei euro, trebuie indeplinite unele conditii structurale precum dezvoltarea infrastructurii, cresterea veniturilor fiscale care sa mareasca „spatiul fiscal”, consolidarea finantelor publice in mod durabil, cresterea gradului de competitivitate a economiei printr-o structura mai buna a productiei, printr-o valoare adaugata mai mare, nu prin salarii joase, si o finantare adecvata a educatiei si sanatatii.

In plus, trebuie rezolvata problema evaziunii fiscale, care a devenit una structurala si care reprezinta unul dintre principalele motive ale unui nivel foarte scazut al veniturilor fiscale.