Stim cu totii, la nivelul Uniunii Europene exista tot felul de dezbateri privind viitorul constructiei europene. Noi credem ca aceste dezbateri trebuie privite ca o oportunitate, nu ca un obstacol si iata ca de la discutia cu o Europa cu mai multe viteze, acum, dupa reuniunea de la Roma, s-a ajuns la o discutie despre o Europa cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie sa ne diferentieze, ci tocmai sa arate ca noi, cu totii, mergem in aceeasi directie. Cred ca intalnirea noastra de azi are si acest scop”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

Seful Executivului a subliniat ca Romania trebuie sa demonstreze ca este hotarata sa sustina in continuare politicile de coeziune in interiorul Uniunii Europene si sa arate ca avem acelasi scop, respectiv o Uniune mai puternica, o Uniune in care statele membre au aceeasi tinta.

Grindeanu a precizat ca Romania trebuie sa se asigure ca aceasta convergenta monetara se face in paralel cu convergenta veniturilor romanilor, aratand ca trecerea la moneda unica se poate face numai dupa ce si veniturile cetatenilor romani vor fi comparabile cu cele din alte state ale blocului comunitar.

”Noi credem ca sarcina noastra este una dubla, aceea de a vedea cum putem face ca aceasta trecere la moneda Euro sa fie cat mai lina pentru cetateni. Aici trebuie sa invatam din practica tarilor care au trecut deja la Euro, pornind dintr-o pozitie similara cu a tarii noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majora care, in mod natural, intampina o rezistenta, o reticenta la schimbare, dar tocmai de aceea suntem astazi si vom fi si in viitor pe aici pentru a se pregati acest proces cat mai riguros. Cealalta dimensiune a sarcinii noastre este sa ne asiguram ca aceasta convergenta monetara se face in paralel cu convergenta veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai dupa ce, credem noi, si veniturile cetatenilor romani vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE”, a explicat Grindeanu.

Daniel Daianu, membru in CA al BNR, declara, vineri, ca economia Romaniei ar trebui sa creasca in medie cu 5% anual, in mod sustenabil, pentru a putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a ajuns in 2015 la 57% din media UE dupa PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor. Romania ar avea nevoie de noua ani pentru a ajunge, in 2024, la 75% din media zonei euro, potrivit lui Daianu.

”Daca Romania ar creste economic in mod sustenabil, in medie cu 5% pe an, ar putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani. Nivelul de 75% din media zonei euro ar putea fi atins in 9 ani, adica in 2024”, a declarat Daianu.

Insa, daca Romania si-ar pastra ritmul mediu de crestere inregistrat in perioada 2000-2015, atunci ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 ani, in vreme ce 75% din media zonei euro ar putea fi atinsa in 13 ani.

Reprezentantul BNR a atras atentia ca, pentru adoptarea monedei euro, trebuie indeplinite unele conditii structurale precum dezvoltarea infrastructurii, cresterea veniturilor fiscale care sa mareasca „spatiul fiscal”, consolidarea finantelor publice in mod durabil, cresterea gradului de competitivitate a economiei printr-o structura mai buna a productiei, printr-o valoare adaugata mai mare, nu prin salarii joase, si o finantare adecvata a educatiei si sanatatii.

In plus, trebuie rezolvata problema evaziunii fiscale, care a devenit una structurala si care reprezinta unul dintre principalele motive ale unui nivel foarte scazut al veniturilor fiscale.