Prezent la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizata la Unviersitatea Babes-Bolyai, Klaus Iohannis a spus ca aderand la zona euro, Romania va renunta la multe parghii de politica monetara care au ajutat tara in aceasta etapa si ca termenul de 2-19 a fost inaintat de politicieni “din exces de zel”.

„Ne aflam intr-un non-stadiu. Trebuie sa indeplinim niste conditii pe care, in principiu, le indeplinim, dar, din exces de zel, au fost politicieni care au propus sa fim parte a zonei euro din 2019. E atat de nerealist incat nici nu s-au intrunit conditiile tehnice care trebuiau sa existe in acest caz. La un moment dat, chiar la inceputul lui 2015, mi-am dorit sa fim acolo in 2019, dar nu a fost realist si realizabil. De atunci nu s-a reevaluat situatia, la modul de a restabili cand ne integram, ci la modul de a fi mai bine pregatiti pentru ca atunci cand ajungem sa nu avem noi probleme. Pentru ca, aderand la zona euro, se renunta la multe parghii de politica monetara pe care le folosim si care ne-au ajutat in aceasta etapa. Faptul ca avem crestere economica de 5%, cand altii au crestere de unu sau doua procente, are si o astfel de explicatie ca ne-am miscat usor folosind anumite instrumente de politica monetara”, a spus Iohannis, citat de Mediafax.ro.

Potrivit acestuia, intre specialisti se vehiculeaza ca este nevoie de o convergenta reala putin mai mare daca se intra in zona euro.

„Nu avem un deadline si nici nu cred ca este bine sa ne punem unul, deoarece UE are nenumarate crize prin care trece si pe care nu le gestionam cu maiestrie, ba abia le gestionam. Nu este problematic sa nu avem deadline. Ne pregatim asa cum e cel mai natural prin crestere economica si sa vedem cand devine oportuna abordarea unui deadline pentru a intra in zona euro”, a conchis Klaus Iohannis.

Prezent, zilele trecute, la o dezbatere pe tema aderarii la zona euro, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea sustinea ca Romania are nevoie, pe langa convergenta reala si structurala, si de convergenta culturala, care presupune un efort continuu si nu heirupism, spirit comunitar si nu individualism, dar si respectarea angajamentelor.

"La noi, societatea are suflu scurt, se apuca de o chestie, dureaza cateva luni, se schimba Guvernul, se ia totul de la zero. Proiectele lungi, care sa se continue in timp, peste ciclul electoral, se pot numara pe degetele de la o mana. Cu o asemenea mentalitate noi nu avem ce sa cautam in zona euro. Sa fie foarte clar! Cu o mentalitate de tipul Mesterul Manole, ce construieste unul astazi, maine darama celalalt, nu avem, cultural, ce sa facem in zona euro. Efortul continuu, de lunga durata, este ceea ce trebuie. Clasa politica ar trebui sa spuna (in parcursul catre euro - n.r.) ca noi ne pregatim de o cursa de maraton si nu de una de 100 de metri", a subliniat Lazea.

Potrivit acestuia, reformele trebuie sa inceapa inainte de intrarea in zona euro si sa continue si dupa. Lazea a aminitit momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2007, cand Romania "a cucerit reduta" si apoi s-a relaxat. "Daca nu poti, mai bine nu intri. Pentru ca in zona euro daca intri si apoi te relaxezi, patesti ca Grecia, Portugalia si asa mai departe", a adaugat oficialul BNR.