Isarescu: Daca BNR nu mai vinde in piata valuta de la Finante, s-ar putea reveni la un curs dual sau triplu
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca ar fi nevoie de o noua piata valutara si s-ar putea reveni la un curs dual sau triplu daca banca centrala nu ar vinde in piata valuta atrasa de Ministerul Finantelor Publice prin emisiuni de obligatiuni.
El a dat ca exemplu comentariul unui "distins profesor de economie" legat de piata valutara din Romania, care apreciaza ca Banca Nationala trebuie sa lase cursul liber, determinat doar de cerere si oferta si sa nu intervina in piata, transmite Mediafax.
"Las la o parte faptul ca, de vreo 15 ani, pe site-ul Bancii Nationale noi vorbim despre flotare controlata si spunem ca ne rezervam dreptul sa intervenim cand exista o volatilitate mai mare, dar chiar cu cateva zile inainte am explicat despre vanzarile de valuta ale Ministerului de Finante. Fac ele parte din oferta de valute de pe piata sau nu, mai ales cand sunt sume mari?", a spus Isarescu la seminarul "Crearea unei piete de capital internationale in Romania", organizat la BNR, la care au fost prezenti premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Guvernatorul a amintit ca Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu doua miliarde dolari de pe piata SUA pe 15 ianuarie pentru a finanta deficitul bugetar, "adica a acoperi prin transformarea dolarilor in lei cheltuielile care sunt mai mari decat veniturile si vinde aceasta suma".
Totodata, el a explicat din nou ca toate conturile MFP sunt tinute la Banca Nationala, care face emisiunea monetara si vinde suma in piata.
"Si intrebarea este, in conceptia dansului (a profesorului mentionat - n.r.) si a multora care vorbesc despre cursul liber stabilit de cerere si oferta, aceste vanzari ale Ministerului de Finante fac parte din oferta pietei? Daca nu fac parte din oferta pietei inseamna ca trebuie sa cream o alta piata pentru operatiuni guvernamentale si sa revenim la curs dual, la cursuri triple. Asta se doreste?", a atras atentia seful bancii centrale.
Referindu-se la piata de capital din Romania, el a aratat ca bursa trebuie sa se maturizeze, Dupa 20 de ani de existenta, si "sa iasa de sub imperiul traderilor", devenind astfel o alternativa de finantare la bancile comerciale.
"Este nevoie de maturizarea bursei, de iesirea de sub imperiul traderilor si de dezvoltarea bursei in piata de capital pentru finantarea companiilor. Este nevoie de relansarea unui parteneriat intre burse si autoritati, guvern, piete financiare", a spus guvernatorul.
El a opinat ca prefera o evolutie rapida a bursei la acest moment decat o revolutie a acesteia, o schimbare a lucrurilor "peste noapte", mai ales ca 2014 este an electoral si totul se poate politiza.
"O capcana ar fi ca dupa 20 de ani in care piata de capital din Romania si bursa au evoluat cum au evoluat sa vrem acum sa le facem pe toate. Daca cuvintele mele nu vor fi intelese gresit, as prefera o evolutie rapida unei revolutii asa, vrem sa schimbam peste noapte lucrurile. Noi trebuie sa avem in vedere si faptul ca suntem in an electoral, politizarea se face foarte repede, de aici ne trebuie ceva rabdare si mai ales capacitatea de a explica din nou, si din nou, si din nou, si din nou nu stiu de cate ori masurile care se discuta aici. Exista tendinta bineinteles ca ele sa fie politizate si atunci toate eforturile noastre vor fi date peste cap", a continuat Isarescu.
El a indemnat participantii la seminar sa aiba rabdare sa explice cum cred ca trebuie facute lucrurile pentru ca Bursa de Valori din Romania sa mearga inainte, astfel incat toata lumea sa inteleaga, fara a exista riscul pe care l-a mentionat.