"Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Nu cunosc tari in lume unde sa nu se mai faca plati cash, desi problema economiei gri si a spalarii banilor apare in multe state (...) Am vazut ca se penalizeaza cumpararea de teren cu numerar. Sa-mi spuna cum reusim sa aducem un biet batran cu 2.000 de metri patrati sa-l aducem la banca, sa-i facem cont, sa parcurga toate procedurile de cunoastere a clientului", a spus Mugur Isarescu

Guvernatorul a aratat ca, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocratie ridicata, cu drumuri la primarie, la notar si este in sine un efort, mai ales pentru detinatorii de pamant in varsta. 

"Nici nu stiti cate formalitati sunt pentru cumpararea unui teren sau cei care au elaborat legea nu stiu. Si apoi ne minunam ca avem zone in paragina", a completat Isarescu. 

In ceea ce priveste comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede ca acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu - lung se vor alinia practicilor europene. 

"Cateodata trebuie sa fortezi. Nu stiu daca, in momentul actual, a forta prea mult nu va avea efecte inverse. Colegii de la BNR au trimis observatii la Ministerul Finantelor", a mai spus Isarescu. 

Proiectul de ordonanta de urgenta privind privind limitarea platilor in numerar si a comisioanelor interbancare privind platile prin card la comercianti a fost publicat in premiera de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca Guvernul a renuntat la aprobarea acetor prevederi prin ordonanta de urgenta, iar actul normativ va fi implementat prin lege votata de Parlament. Limitarea comisioanelor bancare a fost o initiativa a PNL, sustinuta de ministrul Finantelor Daniel Chitoiu.