As face investitii (...) in agricultura, in sectoare productive care au perspectiva. Chiar si in domeniul imobiliar”. Acestea sunt sfaturile in materie de investitii pe care le-a dat romanilor omul care teoretic se pricepe cel mai bine la bani in tara asta: guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Are dreptate sau nu? Am consultat trei specialisti si iata ce ne-au spus.

Imobiliar: luati-va dupa Isarescu

In 2013, piata imobiliara a fost in scadere. Indexul Imobiliar calculat de Ziarul Financiar a scazut in vara la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani. Un apartament vechi cu trei camere in Capitala a ajuns sa coste in medie sub 75.000 euro, fata de aproape 140.000, cat costa in 2008. Iar imobiliarii cred ca tendinta va ramane aceeasi in 2014.

Catalin Serbanescu, managing partner in cadrul firmei de consultanta Coldwell Banker Affiliates of Romania., spune ca imobiliarii sunt „pe aceeasi lungime de unda” cu guvernatorul Bancii Nationale.

„E un moment bun pentru achizitionarea unui apartament, fie in scop personal, fie pentru inchiriere. La banca, un depozit va aduce o dobanda de maxim 2-3%, in vreme ce un apartament de 2 camere in Drumul Taberei, care costa 45.000 de euro, poate fi inchiriat cu 250 de euro pe luna. Adica are un randament dublu.”

Investitia e cu atat mai buna, spune Catalin Serbanescu, „In cazul in care cumparati o proprietate din portofoliul unei banci sau scoasa la licitatie, care poate fi si cu 25% sub pretul pietei.” Si, intr-adevar, se pare ca Mugur Isarescu este pe aceeasi lungime de unda cu imobiliarii, deoarece apartamentul pe care si l-a cumparat in primavara anului trecut era intr-un ansamblu imobiliar aflat in insolventa. E drept ca guvernatorul BNR si-a permis sa cheltuiasca un milion de lei pentru un apartament, insa sfatul sau e bun si pentru cei care au un buget mult mai mic. „Investitiile imobiliare sunt recomandate in 2014 din doua motive: randamentul bun si tendinta de stabilizare a pietei”, conchide Catalin Serbanescu, managing partner la Coldwell Banker.

Cititi continuarea pe www.stirileprotv.ro.