Isarescu: Bancile nu au motive sa reesaloneze credite fara intarzieri, poate la clientii care gafaie
UPDATE: Bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care "gafaie" si sunt aproape de neperformanta, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Nu. Daca serviciul este excelent si omul ala nu bate (la usa - n.r.), banca nu are niciun interes. Daca, insa, se considera a fi un avantaj, d-aia va spun la 900.00 de potentiali beneficiari, cat am inteles eu ca sunt de la Ministerul de Finante (...), sau clienti care n-au intarziat sau gafaie", a spus Isarescu, intrebat daca bancile ar avea vreun motiv prudential sau de afaceri pentru a restructura credite fara intarzieri la plata.
Mai mult, guvernatorul BNR a intarit ideea ca de restructurare vor beneficia in primul rand restantierii, argumentand ca estimarea de 4 miliarde lei privind veniturile neralizate de banci nu pot fi considerate pierderi, atat timp cat creditele in discutie riscau sa nu mai fie rambursate.
"Eu fac o judecata care mi se pare normala, ca sa nu zic sanatoasa. Daca ceva este neperformant, este neperfomant pentru ca debitorul nu poate sa plateasca sau rata i se pare prea mare. Chiar daca plateste, plateste cu dificultate, gafaie si asa mai departe. Daca ceva este apropiat de neperformant, o usurare a serviciului datoriei nu duce la o pierdere mai mare, duce la o rata de neperformanta mai mica. Asta este judecata, asa ca nu pot sa va inteleg chiar bine intrebarea", a raspuns Isarescu, la intrebarea daca BNR nu este ingrijorata de eventuale pierderi in sistemul bancar in situatia in care se materializeaza estimarea Guvernului ca bancile nu vor realiza venituri de 4 miliarde de lei.
Oficialul bancii centrale a punctat ca BNR a avut un rol limitat in elaborarea proiectului de act normativ si a avut mai mult doar o contributie statistica, insistand doar pe o reglementare care sa nu creeze distorsiuni sau sa limiteze deciziile comerciale ale bancilor.
"La noi s-au discutat doua probleme, esentiale din punct de vedere al BNR. Relatia banci - clienti, sa nu intervina o reglementare care sa creeze ceva fortat. De aceea se spune ca bancile pot, impreuna cu clientii, sa negocieze aceasta usurare. Nici restructurare, nici rescadentare sau reesalonare, n-as spune, ci mai mult o usurare la plata (...) Un al doilea aspect a fost ca din partea bancilor sa nu apara reactii de alta natura. Noi credem ca o schema din asta, in masura in care va lucra, sa vedem detaliile, este preferabila schemelor din tari vecine, cum sunt convertirea unor credite in valuta la rate fixe, adica sa fie costuri suportate de banci", a completat Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR spune ca nu are o estimare a numarului de clienti care ar putea beneficia de astfel de restructurari, in conditiile in care exista 900.000 de potentiali debitori care sa se incadreze in limitele impuse de proiectul de ordonanta.
Mugur Isarescu a mai spus ulterior ca schema fiscala privind restructurarea creditelor reprezinta un prim pas spre diferentierea impozitarii, prin limita de venit de 1.600 de lei, impusa pentru clientii bancilor care pot beneficia de reducerea impozitului.
"In ultima instanta, daca persoanele carora se adreseaza aceasta masura sunt limitate la 1.600 lei, este un prim pas spre diferentierea inpozitarii", a spus Isarescu.
Luni seara, la finalul discutiilor cu FMI, premierul Victor Ponta a confirmat informatiile privind programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare, transmite Mediafax.
Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit.
Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.
Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.
Ponta a aratat ca FMI considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului.
Guvernul estimeaza ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014.