Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, conditiile relaxarii monetare mai accentuate de saptamana trecuta, care nu putea fi demarata in perioada in care inflatia era ridicata.

“In primul rand, a intervenit coborarea semnificativa a inflatiei. Nu puteam sa luam astfel de masuri cand aveam inflatie de peste 5%, cu mult in afara intervalului de variatie asociat tintei stationare de 2,5% si, de asemenea, cu mult in afara a ceea ce era in Europa. Cifrele arata clar ca astazi vorbim de inflatie mult mai scazuta, la limita de jos a acestui interval”, a precizat guvernatorul BNR.

In al doilea rand, a mentionat acesta, situatia este deosebita si pentru ca in prezent creditul in valuta scade, comparativ cu 2006 – 2008, cand creditul in valuta crestea in ritmuri foarte inalte. “Atunci am majorat rezervele minime obligatorii pentru a descuraja creditul in valuta. Acum, creditul in valuta nu doar ca nu mai creste in ritmuri inalte, dar chiar scade. Nu este normal sa reducem rezervele minime obligatorii?”, a explicat Isarescu.

Seful bancii centrale a amintit ca BNR a luat o serie de masuri generale de descurajare a creditului in valuta, introducand astfel in Romania normele de creditare pe care ulterior le-a promovat Banca Centrala Europeana.

Cand situatia s-a schimbat, si masurile BNR au fost in concordanta cu noile realitati. Reamintesc ca am redus rezervele minime obligatorii si in perioada 2009 – 2010, de la 40% la 20% la valuta si de la 20% la 15% la lei. Dar bucla de inflatie determinata de majorarea TVA din iulie 2010 si de situatia din Europa, indeosebi din regiunea noastra - ambele fiind cauze care nu au depins de noi, de banca centrala - ne-au obligat sa oprim ciclul de reducere, de monetary easing. Acesti factori i-am mentionat si in conferinta de presa. Trebuie sa intelegem ca avem o economie deschisa”, a declarat seful BNR.

Acesta a mai precizat ca, desi deciziile se iau pe baza a ceea ce se intampla in Romania, trebuie sa ne uitam la nivelul dobanzilor din tarile vecine, “pentru ca altfel exista pericolul ca intrari-iesiri masive de capital, si in special capitaluri speculative pe termen scurt, sa dezechilibreze situatia. Cu alte cuvinte, facem politica monetara in conditii de economie deschisa si deci cu miscari de capitaluri care pot sa fie perturbatoare.”

Cand isi revine creditarea?

Cred ca usor, usor, isi revine, din moment ce creditul in lei creste. Se va accentua creditarea in lei si va ajunge sa compenseze scaderea creditului in valuta, astfel incat sa avem pe total o crestere a soldului imprumuturilor. Se intampla oricum, este un proces deja inceput”, explica guvernatorul.

In opinia acestuia, in bancile comerciale, sunt cam aceleasi garnituri de conducatori care au dat creditele, “bancheri care au fost optimisti, si care acum probabil ca sunt super-pesimisti. Asta este si discutia pe care noi, si eu personal, o avem cu bancherii comerciali. Sa evite extremele. Dar nici aici n-as spune ca este o mare schimbare de atitudine. Asa sunt bancherii. De aceea bancile centrale trebuie sa fie anticiclice, asa cum am fost noi, pentru ca bancherii sunt de regula ciclici. Ei se entuziasmeaza si pe urma intra in pesimism.”

Referitor la creditele neperformante, Mugur Isarescu a explicat ca bancile comerciale trebuie sa realizeze ca performanta si profitabilitatea depind de calitatea clientilor, de maniera in care reuseste conlucrarea cu ei.

“S-a format un tavalug de opinii despre banci, cum ca ar fi pline de putregaiuri ce trebuie curatate. Nu este chiar asa. Bancile si-au facut ordine inauntru - pe o parte au neperformante, pe cealalta parte si-au constituit provizioane, ceea ce inseamna bani buni cu care sa acopere eventualele pierderi. De ce nu si le scot din bilant, asta poate fi alta intrebare… Daca si le-ar "netui"(scaderea acestor provizioane din soldul neperformantelor - n.r.) rata de neperformanta s-ar duce bine sub 20%, chiar sub 10%”, explica seful bancii centrale.

Legat de armonizarea rezervelor minime constituite de banci cu ceea ce se regaseste azi la nivel european, Isarescu spune ca acest proces se va realiza treptat.

Sa vedem cum reactioneaza si piata. Situatia nu e simpla. Oricum, cand spunem armonizare nu ne referim la a ajunge chiar in 2%, ci la o apropiere consistenta de nivelurile din UE. Si asta pentru ca mai e mult credit in valuta, mai exista tentatia de a lua credit in valuta. (…) Bancile au inca probleme. Nu dai credit pe productia neterminata, nu dai credit pe productia terminata. Dar sa nu dai credit nici pe productia livrata, care este deja pe raft pe motiv ca fuge cu marfa? In continuare, bancile ridica problemele cu recuperarea si executarea greoaie a garantiilor", a mai spus guvernatorul BNR.

El a aratat ca in 2014 si-ar plasa eventuale resurse financiare in agricultura si alte sectoare productive, asa cum a facut si pana in prezent.

In acelasi timp, seful bancii centrale vede o schimbare in arhitectura sistemului bancar european, unde lichiditatea va fi asigurata de clientii cu depozite in nivelul garantat, de 100.000 de euro, in timp ce deponentii cu sume mai mari vor alege sa-si diversifice plasamentele si sa-si asume responsabilitati, ceea ce va determina dezvoltarea pietei de capital.

Legat de cel mai mare pericol pentru economia Romaniei în 2014, guvernatorul a amintit deciziile politice interne care sa nu fie intelese bine pe plan extern si care sa determine miscari bruste si masive de capital.

Cititi interviul integral pe www.mediafax.ro.