"Intrucat s-a constatat, pe baza datelor din evidentete fiscale aferente perioadelor anterioare, ca gradul de declarare a veniturilor obtinute din strainatate de catre persoanele fizice cu venituri mari este mai redus decat cel asteptat de la o astfel de categorie de persoane, ANAF a initiat un program de notificare in vederea aducerii la cunostinta acestora a obligatiei de depunere a declaratiei fiscal aferente, in cazul in care, in decursul anului fiscal 2011, au realizat venituri din strainatate", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Comunicatul nu se precizeaza numarul notificarilor, dar surse din ANAF, citate de Mediafax, au declarat ca este vorba de circa 400 de astfel de instiintari.

Contribuabilii sunt invitati, prin aceste notificari, la evaluarea situatiei fiscale si la depunerea, daca este cazul, a unei declaratii fiscale aferente veniturilor care fac obiectul notificarii.

"Notificarile au fost adresate persoanelor fizice care prezinta relevanta fiscala din punct de vedere al impozitului pe venit, intrucat comportamentul fiscal al acestora poate afecta integritatea generala a sistemului de impozitare a veniturilor", informeaza ANAF.

Prin aceasta initiativa, administratia fiscala aduce la cunostinta contribuabililor obligatiile fiscale care le revin si le recomanda sa declare veniturile. Notificarea nu are consecinte juridice si nu reprezinta, in sine, o obligare la declarare sau la plata.