Averea miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, a scazut cu 1,5 miliarde de dolari in ultimele zile, la 69,2 miliarde de dolari, dupa deprecierea actiunilor operatorului telecom America Movil cu 2,2%, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, scrie Mediafax.

Top 3 miliardari a ramas neschimbat, Slim fiind urmat de cofondatorul Microsoft Bill Gates, a carui avere a scazut cu 558,1 milioane de dolari in aceasta saptamana, la 63,2 miliarde de dolari, si de reputatul investitor Warren Buffett, cu 45,2 miliarde de dolari.

De la inceputul anului, averea celor trei a crescut cu un total de 17,2 miliarde de dolari.

Li Ka-Shing, care controleaza a doua avere din Asia, a apierdut saptamana aceasta 144 milioane de dolari, dupa scaderea actiunilor grupului Hutchinson Whampoa cu 1,1% la Hong Kong. In varsta de 83 de ani, Li este pe locul 15 in randul miliardarilor lumii, cu o avere de 23,8 miliarde de dolari.

Averea brazilianului Eike Batista a scazut in perioada analizata cu 574,4 milioane de dolari, la 33,5 miliarde de dolari, pe locul 10 in lume. Actiunile companiei de petrol si gaze pe care o controleaza, OGX Petroleo & Gas Participacoes, au scazut cu 3%. Averea lui Batista a crescut cu 49% de la inceputul acestui an si cu 7,2 miliarde de dolari saptamana trecuta, cand miliardarul a vandut 5,6% din grupul de trading de marfuri pe care il controleaza.

Amancio Ortega, magnatul retailului din Spania, are acum o avere de 39,4 miliarde de dolari, pe pozitia a sasea in lume, dupa o scadere de 1,2 miliarde de dolari saptamana aceasta, cauzata de deprecierea actiunilor Inditex, grupul-mama al Zara.

Stefan Persson, presedintele Hennes & Mauritz (H&M), a coborat in aceasta saptamana cu patru pozitii in topul miliardarilor realizat de Bloomberg, pana pe locul 17, dupa ce averea sa a scazut cu 1,4 miliarde de dolari, la 23,2 miliarde de dolari. Actiunile H&M s-au depreciat in aceasta saptamana cu 3,8%.

Pietele din intreaga lume au batut in retragere in aceasta saptamana, dupa rezultatele dezamagitoare ale unei licitatii de obligatiuni efectuata de Spania si comentariilor cuprinse in minuta ultimei sedinte de politica monetara a Rezervei Federale a SUA, care arata ca, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice, banca centrala americana nu intentioneaza sa ia noi masuri de stimulare, precum asa-numita relaxare cantitativa - achizitii de obligatiuni de stat de pe piata secundara.