Statele Unite au impus joi sanctiuni vizand 20 de cetateni rusi implicati in criza din Ucraina, inclusiv fratii Arkadi si Boris Rotenberg, coproprietarii SMP Bank, noteaza Mediafax.
 
SMP a informat vineri ca Visa si MasterCard au oprit serviciile de plati. Potrivit SMP, decizia a fost ilegala, intrucat sanctiunile au fost impuse actionarilor si nu bancii, care nu are active in SUA.

"Suntem multumiti ca Visa si MasterCard ne-au auzit argumentele si au schimbat decizia de a bloca tranzactiile bancii SMP", a declarat directorul institutiei de credit, Dmitri Kalantirski. Banca are circa 100 de sucursale in peste 20 de orase din Rusia.
 
Presedintele american Barack Obama a anuntat joi extinderea listei cetatenilor rusi afectati de sanctiuni, care include in special oligarhi si bancheri apropiati presedintelui Vladimir Putin. Printre acestia se afla Ghenadi Timcenko, Arkadi Rotenberg si Iuri Kovalciuk, acesta din urma fiind presedinte al bancii Rossia si considerat drept bancherul personal al unor inalti oficiali, inclusiv al lui Putin. Sanctiunile prevad inghetarea activelor din SUA ale acestor persoane, care nu vor putea nici sa intre in afaceri cu cetateni sau companii americane.