Ialomitianu: Urmatorul acord de imprumut, de tip preventiv, va include si Comisia Europeana!
Urmatorul acord pe care Romania il va semna cu institutiile financiare internationale va fi de tip preventiv, atat cu Fondul Monetar International, cat si cu Comisia Europeana, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu. Romania intentioneaza sa negocieze un nou acord cu institutiile financiare internationale, de tip preventiv, adica banii vor fi pusi la dispozitia autoritatilor de la Bucuresti, dar vor fi folositi doar in cazuri extreme.
Intrebat despre tipul de acord care va fi semnat cu Comisia Europeana, ministrul Finantelor a precizat de mai multe ori ca urmatoarea intelegere va fi preventiva, ca si in cazul FMI.
"Daca Romania nu va putea sa-si acopere deficitul, sigur ca va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", a adaugat Ialomitianu.
Ministrul Finantelor a explicat ca in cazul noului acord cu Comisia Europeana va fi pusa la dispozitie o suma ce va putea fi accesata in conditii similare celor din acordurilor de tip preventiv promovate de FMI.
"Este vorba de credibilitate. Vrem sa castigam o mai mare incredere pe pietele externe. Acordul cu Fondul Monetar si Comisia Europeana a fost avantajos pentru Romania", a spus Ialomitianu.
Referitor la durata urmatoarei intelegeri cu institutiile internationale, Ialomiteanu nu a oferit detalii, precizand doar ca aceasta va trebui sa tina cont si de programul de trecere la zona euro a Romaniei.
Potrivit ministrului Finantelor, CE va urmari in principal incadrarea deficitului bugetar in limitele convenite si reducerea acestuia sub 3% din PIB in 2012, precum si mentinerea datoriei publice la un nivel redus.
Reprezentantii partidelor de guvernamant s-au intalnit, in aceasta dimineata, la Palatul Victoria, pentru a discuta detalii despre noul acord cu FMI si cu CE, pe care Romania urmeaza sa il incheie in acest an.
La intalnire au participat premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu si ministrul Muncii, Ioan Botis.
Surse, citate de Mediafax, declarau, saptamana trecuta, ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an.
Banii vor fi accesati doar in caz de urgenta, au mai spus sursele citate. Chiar si asa, statul va plati institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an, chiar daca banii nu vor fi folositi.
Autoritatile au evitat pana acum sa dea indicatii referitoare la suma din noul acord cu FMI, dupa ce initial incercasera sa lase impresia ca Romania nici nu mai are nevoie de incheierea vreunui nou acord.
"Cele mai recente calcule arata ca suma care va fi alocata Romaniei de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesati doar in caz de urgenta", au afirmat sursele citate.
Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au avut joi o intalnire in care au stabilit parametrii noului acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana.
Basescu a reitereat miercuri ca Romania trebuie sa continue relatia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv), pentru stabilitate financiara. Seful statului a spus ca eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.
Pe de alta parte, board-ul FMI a aprobat, vineri, evaluarea acordului cu Romania si va vira ce-a de-a saptea transa din actualul acord, de circa 900 milioane euro, in cursul zilei de astazi. Banii vor intra in contul BNR.
Romania are deja un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare totala de 15,2 miliarde de euro.
O delegatie a FMI va veni la Bucuresti pe 25 ianuarie pentru evaluarea acordului in derulare si discutii cu autoritatile romane privind termenii unui nou aranjament.
Pe acelasi subiect: